Područje rijeke Plive, koje sačinjava jedinstveni prirodni i turistički region, po svojim prirodnim ljepotama i fenomenima, kao da je stvoren za odmor modernog čovjeka.

U zapadnom dijelu opštine Šipovo, 8,5 km od centra grada, na nadmorskoj visini od 481m izviru tri vrela koja čine rijeku Plivu.

Primamljivost ovog područja čini raznolikost u svim oblicima. Prije svega tu je vodeni svijet jedinstvene rijeke u Evropi kakav se rijetko sreće.

Obilje vode koja tiho i bešumno izvire iz krečnjačkih njedara, naglo povećava brzinu i postaje bučna i pjenušava, a potom u dolini Pljeve se smiruje i postaje tiha rijeka.

Ujedinjeni izvori grade rijeku Plivu koja se u mjestu Jajce ulijeva u rijeku Vrbas čineći veličanstveni vodopad visine 30 metara.

U ovom području, ribar će naći bistre vode, bogate plemenitom ribom, a lovac planinska lovišta puna divljači.

Ljubitelja starina, Pliva će privući ostacima starih naselja, a speleologa još neispitanim pećinama i vrletnim, stjenovitim kanjonom svojih rijeka Janja i Sokočnice.

Pliva, rijeka izuzetne bistrine, specifične boje, kao i raskošnog bogatstva, predstavlja mali raj na zemlji za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja, odnosno “fly fishing”.

Izvor: TO Šipovo