Nakon raščišćavanja terena i pripremnih radova, na gradskom groblju Vlakovo počela je izgradnja prvog krematorija u BiH. U pitanju je prva faza izgradnje koja podrazumijeva zemljane radove i izradu armiranobetonske konstrukcije. Izvođač radova je firma Prograd d.o.o. Žepče.

Opraštanje

– Radnici su počeli iskolčavanje terena, no, vremenski uslovi ne dozvoljavaju da se radi punom parom. Nadamo se da će se vrijeme uskoro proljepšati, da će se radovi ubrzati i da će i ovaj objekat uskoro ugledati svjetlost dana, kazala nama je Najda Vranić-Beširević iz KJKP Pokop.

Objekat krematorija se gradi kod kapela, a kompletna izgradnja, uključujući i uređenje i proširenje parkinga, koštat će oko 2,5 miliona KM.

image
RADOVI SU KONAČNO POČELI

 

– Krematorij će, prema projektu i našim ranijim najavama, sadržavati prostoriju za opraštanje od umrlih, prostoriju za identifikaciju, izložbeni salon, trpezariju, prostor za ljekare, frižidere, sanitarne čvorove, administrativni dio, a u sljedećoj fazi i klesarsku i vrtlarsku radionicu i sve ono što savremeno groblje treba da ima, navela je Vranić-Beširević. Ona je istaknula kako je značaj ove investicije veliki s više aspekata.

Medicinski otpad

– Posebno naglašavamo, uz mogućnost kremiranja umrle osobe, zbrinjavanje medicinskog, odnosno patohistološkog otpada. Riječ je o velikom problemu s kojim se svaki klinički centar susreće, a problemu koji će se izgradnjom krematorija itekako riješiti i to na najbolji mogući način, čime bi se izbjegao i rizik od zagađenja, pa i eventualne zaraze, naglasili su iz Pokopa.

Dobijanjem krematorija građani BiH više neće morati posmrtne ostatke svojih najmilijih kremirati u Hrvatskoj ili Srbiji, čime će se troškovi transporta i opremanja umrlog po propisima međunarodnog transporta znatno smanjiti.

 

 

(oslobodjenje.ba)