Prema posljednjim istraživanjima, oko 64 posto mladih u BiH razmišlja o odlasku iz zemlje. Nezadovoljni su postojećom vlašću, korupcijom, lošim obrazovnim sistemom, nemogućnošću zaposlenja.

Međutim, ima i onih koji su svjesni svih ovih problema, ali odlazak im nije opcija. Riječ je o mladim političarima i političarkama, koji su se prošle sedmice okupili u Banjaluci povodom početka obuke za mlade političare – „Uči, misli i djeluj!“, koju organizuje Institut za razvoj mladih KULT. Oni, iako predstavljaju različite političke opcije, zajednički žele izgraditi neku bolju BiH.

Početak obuke iskoristili smo za kratku anketu – pitali smo ih da li da je vrijeme za “smjenu generacija” na bh. političkoj sceni, koji su gorući problemi za mlade u BiH i koja su rješenja.

BORIS LUKETA (SDS) kaže da se mladi međusobno razumiju bolje od starijih kolega, da nisu opterećeni prošlošću, da u vrijeme ratnih dešavanja nisu bili ni rođeni, te da  definitivno puno više razmišljaju o budućnosti i dobrobiti svih naroda ovdje. “Starijim političarima nisu bitni mladi, jer ne čine znatan dio biračkog tijela. Njima je  bitna starija populacija i penzioneri, koji ih, na kraju krajeva, i drže na vlasti. Stoga promjene možemo donijeti samo mi mladi, moramo se izboriti za sebe, nema druge opcije. Problem je i što su mladi jako pasivni. Oni se nažalost mire sa činjenicom kako ništa ne mogu promijeniti. I studenti su jako pasivni, obrazovanje nam je kritično, ali se mladi ne žale. A dok je takvo stanje promjene, boljitak se ni ne može očekivati. Ipak vjerujem da nije sve tako crno, a ovaj događaj je potvrda“, uvjeren je Luketa, koji kao najveći problem u BiH vidi trošenje novca na nepotrebne stvari i njihovu neravnomjernu raspoređenost. Kao primjer je naveo januarske plate koje su dobili zastupnici u Parlamentu BiH iako nije održana nijedna sjednica, dok novca za zdravstvo, besplatno školovanje ili projekte mladih nikada nema.

Boris Luketa, foto Maja Isović Dobrijević

RIHANA NUMANOVIĆ (Demokratska fronta) je takođe uvjerena da mlade kolege ne vode toliko populističku politiku kao starije kolege, koji su uz to i opterećeni prošlošću, nameću svima teme vezane za prošlost, te konstantno svojom retorikom i djelovanjem vode ka svađi naroda u BiH i netrepeljivosti, smanjenju tolerancije. S druge strane, mladi u politici, iako dolaze iz različitih političkih opcija, uvjerena je, mogu puno zajednički da djeluju i zajednički da radie u korist svima u BiH. Rihana kao najveći problem, kako mladih, tako i kompletne BiH, vidi odlazak sa ovih prostora, koji je, naglašava, već odavno poprimio epidemiološke razmjere.

„Razlog odlaska je po meni nemar političara i cijele države prema mladima, ali i svim ranjivim skupinama. Oni su uvijek na marginama, a starijoj generaciji političara bitnije su stvari vezano za nacionalne interese i slično. Rješenje je početi mijenjati stvari i za početak krenuti svako od sebe. Mladi trebaju prvi napraviti korak i reći da nas se ovo stanje tiče, da nas ovakva situcija boli  i da ipak ne želimo svi da odemo sa ovih prostora. To bi bio dobar start za neke promjene ovdje, jer, vjerujte, mladi ljudi vrlo dobro znaju šta treba mijenjati u njihovoj sredini“, ističe Rihana.

Rihana Numović, foto Maja Isović Dobrijević

 

RIJAZ IDRIZOVIĆ (Stranka narod i pravda), kaže da mladi političari nude davno zaboravljene vrline u politici – poštenje i čestitost. Politički se mladi dosta odgovornije ponašaju, i sto je najbitnije, ističe Rijaz – vjeruju u svjetliju budućnost ove zemlje. Kao najveći problem u BiH vidi nepravdu, a potom preskupo školovanje mladih. Rješenje je udariti temelje modernom i jakom obrazovanju, koje će biti dostupno svima. „Povećanjem naplate PDV-a, smanjenjem sive ekonomije, stavljanjem novca u legalne tokove možemo dobiti besplatno školovanje za sve mlade. To bi bili prioriteti u mom političkom angažmanu“, kaže Rijaz.

 

Rijaz Idrizović, foto Maja Isović Dobrijević

 

BERINA PEŠTALIĆ (Demokratska fronta) za svoje starije kolege ima samo jednu poruku i pitanj e- vidite li šta ste nam napravili i dokle ste nas doveli?

Definitivno je vrijeme da dođu do izražaja nove mlade generacije političara koje nude puno više, počev od obrazovanja, preko spremnosti za dijalog i kompromis, do želje za istinskom promjenom stanja u ovoj državi. „Mi smo se kao djeca zaista svega nagledali i mislim da je došlo vrijeme da to konačno promijenimo“, iskrena je Berina, koja kao ključne probleme za mlade ljude u BiH vidi nezaposlenost, ali i samo obrazovanje koje ne prati potrebe tržišta rada. Smatra da bi rješenje bilo prilagodba obrazovanja onom u zemljama EU.  Upravo bi reforma obrazovanja bila prva star koju bi Berina uradila kao nosilac nekog novoa vlasti u BiH.

Berina Peštalić, foto Maja Isović Dobrijević

I koja BiH vam više odgovara, ova u kojoj sada živimo ili BiH ovih mladih političara?

 

 

(Buka)