Akcenat je na kraćim frizurama, pažu, stepenasto ošišanoj kosi i gustim šiškama. I dalje će biti moderan tzv. “bob”” sa nejednako ošišanim špicevima. Konačno se vraća frizura, lokne su u prvom planu, kovrdžava kosa iz 80-tih godina prošlog stoljeća, kaže poznati sarajevski frizer i makeup artist.

Nova godine donijela je nove trendove i u beauty tretmanima. Kada je riječ o kosi, prema najavama poznatih svjetskih frizera, proljeće i ljeto donijet će drastične promjene, poput valovitih i kovrdžavih frizura, koje ispeglanu i dugu kosu šalju na “duži odmor.”

– Dolaskom toplijih mjeseci dolaze nam i novi trendovi u uređenju kose. Za sve dame koje vole esktremno dugu kosu, informacija je da ona u narednom periodu neće biti dominantna ni toliko moderna. Akcenat je na kraćim frizurama, pažu, stepenasto ošišanoj kosi i gustim šiškama. I dalje će biti moderan tzv. “bob” sa nejednako ošišanim špicevima. Ono što je važno naglasiti je to da nam se konačno vraća frizura, lokne su u prvom planu, uvijena, kovrdžava kosa iz 80-tih godina prošlog stoljeća – kaže poznati sarajevski frizer Admir Ado Karišik.

Karišik: Maskama i pakunzima vratit ćete sjaj i živost kosi 

Kada je riječ o bojama, proljeće, ističe naš sagovornik, donosi toplije nijanse, a pravi hit bit će bakarni tonovi.

– Vraćaju nam se što prirodnije boje, a posebno se ističe bakarna sa plavim primjesama, koja podsjeća na boju – konjaka – govori Admir.

S obzirom da je tokom zimskim mjeseci kosa bila izložena različitim ekstremnim uvjetima, poput hladnoće, prljavog zraka i vjetra, koji su je učinili beživotnom, kraj zime i početak proljeća pravo je vrijeme da joj vratite stari sjaj.

– Najbolje ćete to uraditi maskama i pakunzima koje možete i sami pripremiti kod kuće jednom sedmično uz pomoć maslinovog ulja, žumanca i senfa. Najbolja varijanta je majoneza i maslinovo ulje, koji će vratiti sjaj dlaki, a korijen će ojačati kombinacija maslinovog ulja i jajeta. Brinete će sjaj kose vratiti sosom od paradajza iz konzerve. Tretman od 20 minuta jednom sedmično vrlo brzo će oporaviti dlaku. Ukoliko je kosa više oštećena najbolje je savjet potražiti kod svog frizera koji će znati koji tretman, odnosno koju koncentriranu masku preporučiti kako bi dlaka dobila kvalitet, živost i sjaj – objasnio nam je Karišik.

 

 

(Faktor.ba)