Slovenac Aleksander Čeferin (51) u četvrtak je dobio novi četverogodišnji mandat na čelu Evropske nogometne federacije (UEFA) nakon što je na Izbornom kongresu u Rimu dobio jednoglasnu podršku izaslanika svih 55 članica UEFA-e.

Čeferinov reizbor bio je očekivan s obzirom da je bio jedini kandidat, a novi-stari predsjednik je poručio kako će jedinstvo, poštovanje i solidarnost bit će ključni elementi u strategiji i aktivnostima UEFA-e tijekom njegovog sljedećeg mandata, javila je Hina.

“Evropski nogomet trebao bi ostati poštovan i respektabilan”, kazao je Čeferin, istaknuvši kako uprkos nedavnim uspjesima i pozitivnim pomacima, posebno u duhu jedinstva koji je prevladavao u evropskom nogometu, UEFA neće mirovati i uživati na lovorikama.

“Najopasnije što bismo mogli učiniti jest uživati u trenutnoj situaciji. Nalazimo se u sjajnoj poziciji, ali to nije dovoljno.”.

Čeferin je naglasio kako se evropski nogomet suočava s mnogim izazovima i morat će se prilagoditi.

“U svijetu stalnih i sve bržih promjena, gdje vrijeme kao da ide sve brže i svaki dan donosi nove izazove, morat ćemo učiniti više od toga da se samo prilagodimo. Morat ćemo misliti unaprijed i poduzeti neke korake. Ne smijemo dopustiti da naši nedavni kratkoročni uspjesi sakriju mnogo složenije izazove koji su ispred nas.”

Poručio je kako će Evropsko prvenstvo 2020. godine, koje će se održati u 12 gradova širom Evrope, poslati snažnu poruku ne samo ljubiteljima nogometa, već i Evropi u cjelini – poruka otvorene, tolerantne i ujedinjene Evrope. Obećao je i da će ženski nogomet biti podignut na viši nivo.

“Radit ćemo zajedno s našim partnerom, ECA (Evropskim udruženjem klubova) kako bi osmislili klupska natjecanja budućnosti. Takmičenja koja će biti u skladu s vremenima, puna uzbuđenja i intenziteta i otvorena, ali još uvijek temeljena na dva principa na kojima nećemo popustiti. Klubovi iz svih 55 udruga članica imat će priliku sudjelovati, a kvalifikacije će se temeljiti na sportskim zaslugama”, poručio je.

Čeferin je istaknuo kako će UEFA nastojati njegovati plodan odnos s Međunarodnom nogometnom federacijom (FIFA).

“Bit ćemo izvor konstruktivnih ideja za FIFA-u. Spremni smo surađivati sa krovnom nogometnom organizacijom kako bismo osigurali da nogomet i dalje ostane najveći sport na svijetu i da ga Evropa i dalje predvodi.”

“Sretan sam što mogu objaviti da će UEFA u sljedećih šest mjeseci lansirati svoju OTT platformu”, kazao je.

“Potpuno smo svjesni da je revolucija u toku i da smo u procesu dogovora o povijesnim partnerstvima s vodećim svjetskim firmama u tom području.”

Naglasio je kako će UEFA prilagoditi pravila o financijskom fair-playu kako bi uspostavili novu evropsku ravnotežu u kojoj će svako moći naći svoje pravo mjesto.

“Ostvareni su početni ciljevi financijskog fair playa. Evropski klubovi su financijski zdraviji nego ikad, problem duga je riješen u mnogim zemljama, a čini se da neplaćena dugovanja klubovima, trenerima i igračima ne postaju ništa više od lošeg pamćenja. Sada je vrijeme za prelazak na drugu fazu ovog velikog evropskog projekta, u dogovoru s Evropskom revizorskom agencijom, kako bi svaki europski klub mogao iskoristiti svoj puni razvojni potencijal”, poručio je predsjednik UEFA-e.

 

 

(avaz)