Bh. reditelj sa slovenskom adresom Miroslav Ćiro Mandić (64), kako „Dnevni avaz“ ekskluzivno saznaje, uskoro u Sarajevu počinje snimati film pod nazivom „Kadifice“.

 Umjesto nje

Mandić se svrstava u red uspješnih reditelja iz naše zemlje, a posebno se pamti njegov film „Život radnika“, koji je osvojio gran pri na Festivalu evropskog filma u Strazburu 1988. Mandić je i jedan od autora čuvene „Top liste nadrealista“.

Poznat je i po tome što je režirao brojne dokumentarce, a u javnosti se rijetko pojavljuje, a još rjeđe govori za medije. Naš poziv zatekao ga je dok je vozio na poslovni sastanak. Ipak, izdvojio je vrijeme za „Avaz“ te govorio o novom ostvarenju, rodnom Sarajevu, „Nadrealistima“, društvenoj situaciji…

– Bio sam u Sarajevu prije Nove godine. Istina je da pripremam kratki film pod nazivom „Kadifice“, o kojem još ne smijem otkrivati detalje. U pitanju je adaptacija kratke priče  Dževada Karahasana „Umjesto nje“, kojoj smo mi dali drugi naziv. Film producira „Relative Pictures“, tačnije Zijad Mehić i njegova kćerka Amra Mehić.

 Kad bi snimanje trebalo početi?

– Nekad na proljeće bi, vjerovatno, trebala pasti prva klapa, a možda i ranije. Onda, što se tiče glumačke ekipe, sad smo u tom stadiju da biramo aktere, ustvari već imamo neke prijedloge, samo čekamo da potvrde.

 Radite li još nešto novo?

– Svakako, moj novi film „Glumim, jesam“ trebao bi se uskoro naći u bh. kinima. Vjerovatno će se krajem marta desiti premijera u kinu „Meeting Point“, gdje će se i nastaviti  prikazivati.

 Kao da ne možete bez Sarajeva?

– Naravno, nikada svoj grad nisam napustio. Gdje ću Sarajevo zaboraviti, to je nemoguće. Svima je jasno da sam rođeni Sarajlija i da mu dolazim svakih nekoliko mjeseci.

 Laganije i normalnije

S obzirom na to da ste napisali scenarij za „Top listu nadrealista“, povezuju li Vas još s ovom pričom?

– Kako da ne, posebno u Sloveniji. Ovdje su ljudi veoma sentimentalni i omladina redovno na You Tubeu gleda te emisije. A kada čuju da sam ja to radio, pitaju me kako je nastalo, na koji način… Nekako me povezuju s tim i moje je samo da budem sretan zbog toga te da to prihvatim.

Dosta ste stvari predvidjeli s „Nadrealistima“?

– Nažalost, predvidjeli smo dosta toga. Mi smo se zafrkavali s tim nekim najcrnjim prognozama, nadajući se da se neće obistiniti i da se ljudi, ako se budu grohotom smijali lošim  prognozama i stvarima, neće baviti time.  Nažalost, svo crnilo nam se desilo i vratilo.

Kakva je situacija u Sloveniji?

–  Pa ne znam šta bih rekao, uvjeti su drugačiji od onih u BiH, to je sigurno. Ekonomski, ovdje je sve egzaktnije i tačnije, obećani honorar nam na vrijeme isplate, dok u BiH to škripi, kao i sve ostalo. Tako da možemo reći da su u Sloveniji, u ekonomskom smislu, stvari dosta laganije i normalnije posložene. Opet kažem: „Hajde da se nadamo da će i u BiH biti bolje i da će narod živnuti“.

 „Glumim, jesam“  u bh. gradovima

– Poslije premijere u Sarajevu, film „Glumim, jesam“ trebao bi naći svoj put i u Mostaru, Zenici, Tuzli…Svakako, sretan sam što će biti prikazan u mojoj rodnoj zemlji, i što će ga bh. publika imati priliku vidjeti. Zadovoljstvo je i to što je rađen u koprodukciji s BiH. Ne mogu ja bez rodnog grada. Nekad u martu trebali bismo tamo održati i „Dane slovenskog filma“, u okviru kojih će i ovo ostvarenje biti prikazano  – kaže Mandić.

 Delikatni detalji

– Uglavnom, malo je delikatno sada govoriti o detaljima filma „Kadifica“.

Jedino je sigurno da ćemo snimati, a više informacija imat ćemo krajem februara, kada  bih ja trebao ponovo doći u Sarajevo – govori nam Mandić.

 

 

(avaz)