Članovi Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca pripremaju registar kulturno-povijesnih, prirodnih te ostalih dobara materijalne i nematerijalne baštine srednjovjekovnog grada.

Strane arhive

Veliki broj tih dobara nalazi se u muzejima i arhivama u Travniku, Sarajevu, Banjoj Luci, Zagrebu, Zadru, Dubrovniku te Beogradu, kao i u drugim austrijskim gradovima.

– Cilj ovog projekta je popisati sva kulturna i prirodna dobra na području naše općine, kao i ona koja se nalaze u drugim gradovima, koja ćemo zaštititi, obraditi te uraditi njihovu valorizaciju. Sve se to radi u skladu sa smjernicama međunarodnih konvencija iz te oblasti i zakonima koje se tretiraju što se tiče kulture u BiH – govori nam Tvrtko Zrile, hroničar grada Jajca i sekretar Društva.

Zrile: Zabilježeni toponimi

Zrile: Zabilježeni toponimi

 

Dodaje da su odradili prvu i drugu fazu izrade registra. U toku je upis više stotina prikupljenih podataka koji će se spasiti od zaborava, a evidentirali su ih u 27 mjesnih zajednica sa 61 naseljenim mjestom.

– Do sada je prikupljeno i sistematizirano više stotina podataka, napravljeno je skoro 2.000 fotografija, izrađena je bibliografija Jajca s više od 370 naslova te “Hronika Jajca” kao dodatak, koja ima skoro 3.000 hronološki poredanih podataka o samom gradu – ističe on.

Cijelo područje Jajca s okolicom veliko je arheološko nalazište.

– Pronašli smo ostatke Jupiterovog hrama, 25 nekropola stećaka, mjesto i ostatke rimskog groba Kuprešanima u kojem su pronađena dva mošunjska mača, koja datiraju 1.000 godina prije nove ere. Također, pronašli smo i evidentirali i kratki bronzani mač iz 9. stoljeća prije nove ere, kao i rimske ploče i ogrlicu te kamene kugle na Carevici – navodi Zrile.

Dosta su im pomogli mještani, a nadaju se da će se dobra saradnja nastaviti.

– Napravili smo popis svih izvora, pećina, zabilježili smo veliki broj toponima. Zabilježili smo i dendrološke vrijednosti, hrast u Bistrici star više od 800 godina, tri stabla sekvoje i nekoliko lipa iz austrougarskog perioda te endemsku vrstu bosanska zvončika – kazao je Tvrtko Zrile.

Izrada planova

Registar će poslužiti i pomoći prilikom izrade raznih planova i projekata na području ove općine, a ove godine očekuju podršku i od Općine Jajce.

 Velika podrška 

Važnost izrade registra prepoznali su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona i Federalno ministarstvo kulture i sporta te jedna javna institucija iz Francuske. Dobru saradnju imaju i s jajačkom Agencijom, a ove godine očekuju pomoć i od Općine Jajce.

  •  2.000 fotografija napravljeno
  •  3.000 podataka prikupljeno
  • 26 nekropola popisano

 

 

(dnevni avaz)