Prošle su dvije godine od smrti velikog čovjeka, akademika Dubravka Lovrenovića, koji je preminuo 17. januara 2017. godine u 61. godini nakon višemjesečne borbe s opakom bolešću.

Istaknuti bh. historičar bio je bio je profesor na katedri za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i dugogodišnji član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Prerana smrt prekinula je blistavu znanstvenu karijeru, ali iza akademika Lovrenovića ostadoše brojni znanstveni radovi, istraživanja i publikacije, koji će trajno svjedočiti o njegovom marljivom radu.

 

Pred samu smrt se upisao kao jedan od značajnih ljudi zbog kojih je UNESCO uvrstio stećke na listu svjetske baštine. Često je branio struku i inspirisao svoje studente da se bore uprkos svim nedaćama.

U javnosti je Dubravko Lovrenović često spominjao i isticao svoj rodni grad Jajce, za koji je mnogo učinio na polju zaštite i obnove kulturno-historijskog nasljeđa.

Prošle godine u Jajcu s održao naučni skup “Dubravko Lovrenović život i djelo” u organizaciji Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca, dok je ove godine izostalo obilježavanje godišnjice smrti ovog uglednog Jajčanina.

– U razgovoru s njegovom kćerkama Majdom i Larom te Srđanom Šušnjicom i Slavom Kukićem planirali smo i ove godine smo planirali da održimo simpozij, ali zbog objektivnih razloga nismo bili u mogućnosti da isti organizujemo. Nadam se da ćemo u budućnosti dostojno obilježiti i to u kontinuitetu jer ovaj veliki čovjek je to zaista zaslužio, puno je dao ovoj državi i gradu – rekao je Sejad Burek, dugogodišnji Dubravkov prijatelj.

Grupa građana i prijatelja pokrenuli su inicijativu da se gradski park u Jajcu nazove po velikom Dubravku Lovrenoviću.

-Profesor je inače zbog svog društvenog angažmana sigurno zaslužio da se po njemu nazovu barem neka ulica ili trg u rodnom Jajcu, koje je toliko volio, ali dakako još najmanje i u Sarajevu, što je nažalost, teško za očekivati u ovom vremenu – istakao je doktorant historije Dženan Dautović, još jedan u plejadi Lovrenovićevih studenata.

Isto mišljenje dijeli i Fahrudin Burić, kustos i historičar te bivši student.

-Dao je veliki doprinos samom gradu u kojem je rođen, ali imam osjećaj da mu se nije vratilo u najboljem smislu, čak je bila inicijativa da se jedna od jajačkih ulica ili parkova nazovu upravo po ovom velikom čovjeku. Zasad je ostalo samo mrtvo slovo na papiru zaista je bila velika cast učiti od takvog čovjeka – istakao je Burić

Porodična tragedija

Posljednjih mjeseci života Alisa i njen suprug Dubravko Lovrenović bili su angažovani u borbi protiv vršnjačkog nasilja nakon tragične smrti njihovog sina, 14-godišnjeg Mahira Rakovca.

Iako je istraga Tužilaštva KS nakon dječakove smrti pokazala da na njegovom tijelu nije bilo tragova nasilja, Mahmutović i Lovrenović su do posljednjeg dana tvrdili da je Mahirova smrt posljedica vršnjačkog nasilja koje je doživio u školi.

Pola godine nakon Dubravkove smrti preminula je Alisa Mahmutović nakon teške bolesti.

 

 

(avaz/Jajce Online)