Alija ef. Keško ove godine obilježava 20 godina rada u službi imama u džematu Viinac, jednom od najvećih na jajačkom području.

On je trenutno imam s najdužim stažom, a tim povodom, glavni imam Zehrudin ef. Hadžić nedavno mu je uručio knjigu i novčanu hediju ispred Medžlisa IZ-e Jajce za sav doprinos i uspješan rad.

-Svako priznanje koje čovjek u životu dobije učini da se osjeća posebnim i vrijednim. Činjenica je da je čovjeku uvijek drago ukoliko neko primijeti njegov trud, njegovo utrošeno vrijeme i na kraju sami rezultat – kazuje Alija ef. Keško.

U ramazanu ove godine članovi džematskog odbora Vinac i omladina uručili mu zahvalnicu i prigodne poklone.

-U ramazanu ove godine bio sam ugodno iznenađen kad su mi članovi džematskog odbora Vinac i omladina uručili zahvalnicu za dvadesetogodišnji rad. Na mubarek petak isto je učinio i glavni imam medžlisa Jajce, prof. ef. Zehrudin Hadžić. Jako sam sretan i zadovoljan što i rukovodstvo medžlisa cijeni ono što radim. To me podstiče da u životu budem još bolji i da opravdam povjerenje onih koji vjeruju u ono što radim – ističe on.

Vinac mu je postao drugi dom, a u njemu je više proveo vremena nego u rodnom kraju.

-Čovjek u vjeri može pronaći smisao postojanja. Vjera mu daje odgovore na mnoga pitanja, čuva ga i štiti. Vjera čovjeka čini boljim čovjekom. U Vincu radim dvadeset godina i to je duže nego što sam živio u svom rodnom mjestu. Već dvadeset godina nastojim prenijeti svjetlo Islama na generacije koje dolaze – rekao je.

Osim što obavlja imamske dužnosti, ef. Keško je aktivan i u društvenom životu Vinca. Posebno treba istaknuti njegov predani rada s djecom koja bilježe veoma dobre rezultate na mnogim takmičenjima kada je u pitanju mektepska nastava.

-S obzirom na to da je Vinac najveći džemat na području IZ Jajce, s ponosom mogu reći da je veliki broj mojih učenika školovanje nastavilo u medresama, prije svega Travniku, Sarajevu i Mostaru. Mnogi koji nisu ni išli u medresu, a koji su nastavili školovanje na različitim fakultetima po Bosni, nastavili su se družiti s Allahovom knjigom, praktikovati vjeru i ono što su naučili u mektebu – kazuje Keško.

Veliku podršku u njegovom radu pružaju i roditelji mektepske djece.

-To se ne bi desilo da roditelji ne surađuju sa mnom pa i oni zaslužuju pohvale. Zbog toga molim Allaha dž.š. da mojim džematlijama podari svako dobro i da ih nagradi za njihov trud i rad, kao i glavnog imama, rukovodstvo i uposlenike medžlisa IZ Jajce – govori nam za kraj razgovora Alija ef. Keško.

 

Veliki je zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svijetu, a sa svojim Vinčanima podržao je reprezentaciju BiH na mnogim utakmicama, kako na domaćem terenu tako i na gostovanjima.

 

 

 

(Jajce Online)