Esad i Elvir Delić iz Zavidovića su odlučni da ostanu u Bosni i Hercegovini.

Esad je dvadesetpetogodišnji mladić iz Zavidovića koji je prije nekoliko godina pokrenuo posao koji je već sada prerastao u pravi mali biznis. U ovom porodičnom biznisu mu pomaže brat Elvir.

Proizvodnja šampinjona činila se u prvi trenutak kao jedno od rješenja nezaposlenosti, ali i odluke da se ne ide iz vlastite države za koju je njego otac dao život, piše Avaz.ba.

Foto: Facebook

– Osim toga, uzgoj šampinjona zahtijevao je minimalno ulaganje, jer početnog kapitala nije bilo, počinje svoju priču Esad.

-Zapravo je sve počelo kao hobi, sa tri vreće komposta u običnom špajzu. Zatim se odlučujemo uzeti 150 vreća, i urediti namjenske prostorije za uzgoj. Brat Elvir mi pomaže, a najvažniji nam je kvalitet. Svježe šampinjone odmah po branju distribuiramo kupcima. Znamo da mnogi kupuju od nas da nam pomognu u namjeri da opstanemo i hvala im na tome- kaže Esad.

Preporučeno za vas:  Haotično stanje na putevima u BiH: Zbog praznika se ulice ne čiste
Esad Delić, Foto: Facebook

Svoj proizvod distribuiraju osim na gradskoj tržnici i ljudima na vrata, u restorane, a narudžbe za sada idu lično ili online. Kažu da ovaj posao ne poznaje praznike, i da zahtjeva punu angažiranost.

– Dnevno u jednom ciklusu imamo berbu između 200 i 250 kg. Novu godinu smo započeli sa prvom distribucijom izvan Zavidovića zbog čega smo posebno zadovoljni – kaže Esad.

 

 

(Bh-index)