Ja sam srećna majka jer se moja djeca zaista lijepo slažu. I kada dođe do nekih nesuglasica, dok si trepnuo, oni to riješe, priča Đurđica Hinić (48) iz Buđanovaca, majka šestoro djece.

Đurđica Hinić dobitnica je ovogodišnje zahvalnice Opštine Ruma za promociju nataliteta, populacione politike i njegovanje porodičnih vrijednosti. Đurđica sa suprugom Jovom (50) vodi seosko domaćinstvo sa 60 grla stoke i odgaja pet kćerki i sina.

Porodica Hinić je nakon „Oluje“ 1995. godine izbkegla iz opštine Otočac u Lici sa tri kćerke, a ostalo troje djece rođeno je u Srbiji. Najstarija je Jovana, koja ima 26 godina i rođena je u Hrvatskoj. Ona se zajedno sa Martom, samo godinu dana mlađom sestrom, priprema da na proljeće polaže pravosudni ispit na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Đurđica sa ponosom ističe da su u školi nizale sve petice, a na fakultetu skoro sve desetke.

Treća kćerka Dragana, koja je zaposlena, rođena je 1995. godine i nije imala ni tri mkeseca kada su Hinići izbjegli iz Hrvatske. Prije 14 godina na svijet su došle bliznakinje Jelena i Mirjana, koje sada pohađaju prvi razred Srednje stručne škole „Branko Radičević“ smijer modelar odjeće, dok najmlađi Simon ima 13 godina i učenik je sedmog razreda Osnovne škole „Nebojša Jerković“ u Buđanovcima.

Put porodice Hinić, kao i svih izbjeglih, nije bio lak, ali ponosna Đurđica se ne žali i kaže da joj djeca kao porodično blago sve u životu čine lakšim.

– Biti majka šestoro djece, ne znam da li bih bila u pravu da kažem da je lako, ali kad bolje razmislim, jeste. Oni praktično vode brigu jedni o drugima – priča Đurđica.

Dodaje da ni sama ne zna kako sve postigne u domaćinstvu i kroz osmijeh dodaje da se u njihovoj kući radi u tri smjene.

– Vodimo brigu o 60 grla stoke i proizvodimo svakodnevno oko 300 litara mlijeka, što nam obezbjeđuje egzistenciju. I svi sve radimo. Odmora nema, slobodnog vremena je još manje, osim kada djeca imaju obaveze na fakultetu i u školi – kaže Đurđica, kojoj je životni poziv da bude nastavnik razredne nastave prekinuo rat.

Kroz osmijeh dodaje i da nije planirala niti maštala o tolikoj porodici, već da se sve desilo spontano.

– Zaista nisam nikad maštala da ću imati toliko djece. Nije nam bio cilj da poslije toliko kćerki dobijemo dkečaka, što mnogi misle i ne vkeruju nam kada im kažemo da smo ih jednostavno želkeli. Čak mogu reći da je moj suprug i njihov otac više privržen dkevojčicama i one njemu, dok je sin moj mezimac i privržen je meni – priznaje Đurđica, piše Blic.

Đurđica kaže da ne zna odgovor na pitanje zašto su se skrasili baš u Buđanovcima poslije „Oluje“, ali dodaje da su sada srećni zbog toga.

– Imali smo nešto ušteđevine i kupili smo staru seosku kuću. Sopstvenim snagama smo na tom placu podigli novi dom, a iskoristili smo i jedan od konkursa za pomoć izbjeglima da bismo završili kuću u kojoj danas živimo. Djeca su nam zdrava, vrijedna i uspješna, imamo farmu i radimo po cijeli dan i to što zaradimo za nas bude dovoljno. Naravno da uvijek nešto zafali, ali ne žalimo se – priča skromna Đurđica.

Porodica za primjer

Predsjednik opštine Ruma Slađan Mančić nije krio zadovoljstvo što je zahvalnica otišla u Đurđicine ruke.

– Drago mi je što se zahvaljujemo jednoj takvoj porodici i sve porodice u našoj opštini trebalo bi da budu brojčano takve. To je nešto što nam garantuje da ćemo opstati kao narod. Drago mi je što je to jedna normalna, jednostavna, radnička porodica koja ima šestoro djece, od toga dvoje odličnih studenata. Obično se vodimo mišlju da su mnogobrojne porodice materijalno ugrožene, ali ovo je primjer da porodica sa mnogo djece može da bude uzor svima nama koji imamo jedno, dvoje djece ili nijedno dijete – istakao je Mančić.

(Blic)