“‘Igre u pijesku’ je priča o ljubavi koja jeste, ali ne može biti. Priča o specifičnom odnosu dječaka i djevojčice, odnosno dečka i djevojke, o njihovom odrastanju, žrtvovanju, razumjevanju i nerazumjevanju. Priča je univerzalna tako da sam sigurna da će se mnogi pronaći u njoj, ali opet je tako posebna i karakteristična samo za njih dvoje”, otkrila nam je Fatima.

Prvi put je sarađivala s Jasenkom Pašićem i to joj je, kaže nam, najljepše iskustvo do sada.

Fatima Kazazić i Jasenko Pašić u predstavi “Igre u pijesku” (Foto: M.O./Klix.ba)

“Jasenko je, prije svega, divno i prijatno biće, čovjek u pravom smislu riječi. On je partner kakvog samo možete poželjeti da se nađe prekoputa vas na sceni. On je glumac koji je uvijek spreman za rad, bez obzira na okolnosti, glumac koji nesebično daje sebe ovom poslu i glumac kojem dugujem jedno veliko hvala”, rekla je.

Ova predstava nastala je pod mentorstvom profesorice Jasne Žalice, a rađena je u koprodukciji SARTR-a i Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. Prvu reprizu možete pogledati u subotu, 17. novembra, u okviru Evropske manifestacije “Noć teatra”.

Kraj formalnog obrazovanja

Na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti provela je šest godina i priznaje da joj je potrebna mala pauza od škole.

“Prve dvije godine studiranja su bile velika muka za mene jer sam se trudila da sve naučim i da sve shvatim odmah, što nije bilo moguće. Bilo je potrebno vrijeme da se određene stvari slegnu, za druge je bila potrebna životna zrelost. Mislim da sam na trećoj godini ‘pohvatala sve konce’ i počela studirati glumu na pravi način. Pored glume, najdraži predmet mi je bio pokret i imala sam veliku želju da još dublje istražim tu oblast. Studij na masteru mi je to omogućio i ponosna sam na svoja istraživanja i rezultate koje sam stekla tokom posljednje dvije godine”, rekla je referirajući se na studiranje na sarajevskoj akademiji.

Priča nam kako je najveći utjecaj na njeno glumačko sazrijevanje imao profesor glume Admir Glamočak, a na razvijanje neverbalnog teatra, teatra pokreta profesorica Jasna Žalica.

“Naša saradnja posljednjih mjeseci je iskustvo koje ću uvijek pamtiti po lijepom, iskustvo iz kojeg sam naučila mnogo. Jasna je, profesionalno i privatno, moja velika podrška i oslonac, žena kojoj potpuno vjerujem i bez sumnje se puštam u njene ruke. Mislim da je najvažnije od svega što sam naučila da vjerujem sebi”, rekla je.

S obzirom na činjenicu da je Akademiju scenskih umjetnosti iznimno teško upisati, pitali smo Fatimu koja je bila njena ulazna karta.

“Spremiš dva monologa, recitaciju, dođeš na prijemni, uradiš to onako kako ti misliš da treba, ne kako ti je neko rekao, ili te spremao, nego baš onako kako ti zamišljaš da to treba biti urađeno. Profesori na prijemnom žele vidjeti ko si, kakav si, kako razmišljaš, da li si spreman za ovakvu vrstu studija… Mislim da je ulazna karta za akademiju baš to, biti svoj, prirodan i spreman na prijemnom i, naravno, imati talenta”, rekla je iskreno.

Niže uloge i uspjehe

Iako formalno obrazovanje tek završava, Fatima je odavno u svijetu glume. Imala je sreću, kaže nam, da nakon diplomiranja dobije tri uloge u tri različite pozorišne kuće.

Foto: D. S./Klix.ba

Foto: D. S./Klix.ba

“S obzirom na to da je svakom glumcu potrebna praksa, na sceni ili setu, kako bi ostao u formi i kako bi se razvijao, mnogo mi je to značilo. Sve ono što sam učila tokom školovanja je u potpunosti dobilo svoj smisao i u potpunosti je bilo shvaćeno kada sam stala na scenu sa starijim kolegama”, rekla je.

Ističe da voli izazove i dodaje kako je njen cilj razvijati se, učiti, istraživati nove stvari i nikada ne izgubiti osnovu.

“Kao mladu glumicu koja tek treba pronaći svoje mjesto u svijetu glume jako me obeshrabruju predstave u kojima forma, koncept ‘jede’ suštinu, glumca, a koje su nažalost sve češće u teatrima. Nakon takvih predstava odlazim tužna, jer na sceni vidim potencijal koji nema priliku da se razvija, koji stagnira i vremenom trune. To se opravdava i imenuje ‘modernim’ razumijevanjem glume. Naravno, pozorište treba da ide ukorak s vremenom, ali ne do te mjere da se glumčeva igra svodi na informaciju ili samo šetkanje u prostoru. Ja želim da se bavim teatrom u njegovom pravom smislu”, rekla je.

Za desetak dana ide u rodni Mostar gdje počinje raditi na novoj predstavi Narodnog pozorišta Mostar.

“Radujem se što imam priliku raditi u svom rodnom gradu, godit će mi promjena i druga publika. Mnogo sam radila na sebi i sada mogu reći da živim svoj san. Ponosna sam što je tako”, rekla je Fatima Kazazić na kraju razgovora za Klix.ba.