Evropska fudbalska federacija (UEFA), prema navodima mnogih evropskih medija, navodno razmatra ranije uvođenje sudijskog video asistenta (VAR) u Ligi prvaka, vjerovatno već u drugoj fazi takmičenja.

U septembru ove godine Izvršni odbor UEFA-e objavio je da će VAR biti uveden od sezone 2019/20. Međutim, mediji tvrde da se u UEFA-i već nekoliko sedmica razmatra mogućnost da se to uradi ranije.

Strah od velikih grešaka, koje direktno utiču na rezultat, uz spoznaju da je VAR uspješno korišten na posljednjem Svjetskom prvenstvu, doveli su do toga da ključni ljudi evropskog fudbala preispitaju svoju odluku.

Penal koji je sinoć u utakmici Lige prvaka dosuđen Manchester Cityju u duelu protiv Shakhtara, nakon što je Raheem Sterling sam sebe sapleo, samo je najnoviji slučaj koji je povećao kritike na račun rukovodstva UEFA-e zbog toga što nisu uveli VAR već u ovoj sezoni.

Treninzi i radionice sa sudijama održavaju se širom Evrope, a smatra se da je već sada obučeno dovoljno arbitara za uspješno korištenje VAR-a u svim UEFA-inim takmičenjima, ne samo u Ligi prvaka.

Odluka bi mogla biti donesena početkom decembra za kada je zakazana prva naredna sjednica Izvršnog odbora UEFA-e.

 

(AA)