Visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine (HCNM) Lamberto Zannier i ministar vanjskih poslova Holandije Stef Blok će 9. novembra u Hagu jajačkim srednjoškolcima dodijeliti nagradu “Max van der Stoel”.

Pozivnicu Visokog komesara OSCE-a za nacionalne manjine je dobilo devet Jajčana i Jajčanki. Nagradu Max van der Stoel će primiti srednjoškolci Ajla Vrebac, Azra Keljalić, Nikolas Rimac i Tarik Šehić, zatim profesorice Josipa Bogić i Amela Kavazbašić, kao i aktivista Samir Beharić.

Pozivnice su također dobili Ivica Jukanović, jedan od inicijatora protesta srednjoškolaca, te Zdenko Ištvanić, direktor Srednje strukovne škole “Jajce”, koji iz opravdanih razloga neće moći prisustvovati dodjeli nagrade.

Srednjoškolci iz Jajca su izabrani su kao dobitnici “Max van der Stoel” nagrade za 2018. godinu za borbu protiv kantonalne odluke o osnivanju nove etnički odvojene škole koja bi produbila već etnički podijeljen obrazovni sistem u Jajcu i SBK.

Prisutnima će se u Palati mira obratiti generalni sekretar OSCE-a, Thomas Greminger, prvi potpredsjednik Evropske komisije, Frans Timmermans, generalni direktor Fondacije Carnegie – Palata mira, Erik de Baedts, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton, i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Holandiji, Mirsada Čolaković.

Nagrada “Max van der Stoel” sa sobom nosi i premiju od 50.000 eura, koju će srednjoškolci, kako su već javno izjavili, utrošiti na nove ideje učenika.

Na margini ceremonije dodjele nagrade će biti otvorena izložba fotografija u cilju proslave 25. godišnjice Visokog komesara OSCE-a za nacionalne manjine.

PROGRAM

 

(Jajce Online)