Kada radite ono što najviše volite i najbolje znate, te pritom ostvarujete profit i egzistenciju, uistinu se možete smatrati sretnim čovjekom.

Žan Anđić (28) iz Jajca pravi je primjer prethodno napisanog, a posao kojim se danas bavi u početku je bio samo usputni hobi jednog srednjoškolca.

– Nakon polaska u srednju školu javila se ljubav prema računarima, a ubrzo zatim i prema programiranju, odnosno web programiranju, koje u to doba kod nas još uvijek nije bilo popularno, te su bili rijetki klijenti koji su željeli web stranicu. Prvu web stranicu za klijenta izradio sam 2007. godine, a bila je to stranica Centra za socijalni rad Jajce. Ubrzo nakon toga počeo sam raditi i za druge klijente, koji su imali razvijene biznise u industrijskom sektoru – započinje svoju priču Anđić.

Žan je završio srednju građevinsku školu u Jajcu, te unatoč želji za studijem u IT oblasti, životni putevi su našeg sagovornika odveli u sasvim drugom pravcu. Diplomirao je Tjelesni odgoj/Fizičko vaspitanje na Univerzitetu u Banja Luci.

– Ako se osvrnemo na period od prije deset i više godina, ogromna je razlika u odnosu samih klijenata prema digitalnom okruženju, a također i u procesima izrade ovakvih rješenja. Trendove je prilično teško pratiti, ali ako želite opstati jednostavno ste primorani na to. U posljednjih desetak godina poslovni subjekti su shvatili važnost web prezentacije, te se danas mnogo lakše odlučuju na izradu web stranica, aplikacija i sličnih digitalnih rješenja koja znatno doprinose njihovom poslovanju – govori Žan Anđić.
Digitalno doba, kako često nazivamo period od 2000. godine na ovamo, učinio je internet i web lako dostupnim gotovo svakome čovjeku. Samim time, kompanije i njihovi proizvodi učinjeni su lako dostupnim čitavom svijetu putem web stranica i društvenih mreža. U tome smislu gotovo da ne postoje granice.

– Sjećam se vremena kada tvrtke nisu željele čuti za web stranicu, vjerujući samo u klasične, danas već zastarjele načine oglašavanja. Kada je u pitanju sama izrada web stranica i tu je učinjen ogroman napredak. Kada sam počinjao, izradom web stranica se bavio vrlo ograničen broj ljudi, sa ogromnim znanjem i iskustvom. Danas, zahvaljujući raznim servisima, izrada web-a je dostupna i tek malo bolje upućenim korisnicima interneta. Ipak, za ozbiljnija rješenja i dalje su potrebni stručnjaci iz ove oblasti, a poznavanje programskih jezika je neophodno.
Anđić dodaje da se zahvaljujući programskim jezicima poput PHP-a, SQL-a, Javascript-a,te prezentacijskim jezicima HTML i CSS, njegov rad odnosi na izradu web stranica i software-skih rješenja baziranih na web sučelju koji su danas sve popularniji; aplikacije za vođenje raznih evidencija, baze podataka, kao i druge vrste namjenskih rješenja koje se pokreću putem Internetskog preglednika.

Priznanje za doprinos i razvoj kinologije

Iako u društvu postoje predrasude o računalnim stručnjacima i programerima kao „freakovima“, primjer našeg sagovornika govori drugačije. Žan pored brojnih obaveza, svakodnevno pronalazi vremena za odmor i relaksaciju kroz svoje omiljene hobije. To su kinologija, biciklizam i trčanje.

– Najbolja terapija nakon napornog rada je igra sa mojim psom, koji kao da na sebe preuzima svu nagomilanu negativnu energiju i na taj način mene rješava stresa. Dugogodišnji sam član kinološkog kluba „Biseri Plive“ iz Jajca, a u svijet kinologije me uveo naš sugrađanin Alija Ćosić, čiji psi ostvaruju vrhunske rezultate diljem Europe i svijeta. Kada vrijeme dozvoli, neizostavne su biciklističke ture kroz nestvarno lijepe jajačke predjele, koji su sami po sebi odmor za dušu i tijelo – kazuje Žan Anđić.

Rad i znanje našeg sugrađanina prepoznala je američka kompanija Equus Group koja je u Bosni i Hercegovini pokrenula sestrinsku firmu Galop Digital d.o.o. na čijem se čelu trenutno nalazi upravo Žan Anđić.

Biljana Lovrinović

Osnivač i vlasnik pomenutih kompanija je rođena Travničanka Biljana Lovrinović, koja je nakon dugog niza godina provedenih u Americi odlučila investirati i pokrenuti biznis u svojoj domovini i rodnom gradu. Primarni cilj njene odluke bila je želja za pozitivnim doprinosom i barem djelimičnim popravljanjem socio-ekonomske slike u našoj zemlji.

Sjedište Galop Digital-a nalazi se u Travniku, a firma se bavi web programiranjem, dizajnom, digital marketingom, odnosno kompletnim doživljajem web iskustva.

– U Galop Digital-u i Equus Group-u djelujemo kao složna porodica gdje je svaki zaposlenik zadužen za određeni dio posla, nadopunjujemo se, a krajnji cilj je zadovoljan klijent. Siguran sam da u tome i uspjevamo i da ćemo kroz stabilno poslovanje ostvariti sve naše ciljeve – ističe Anđić.

Svjetska WordPress konferencija

Kada je u pitanju mogućnost zaposlenja u IT sektoru Žan Anđić govori kako prostora zaista ima, štoviše, zanimanje programera ili web dizajnera u našoj je zemlji deficitarno. Ipak, nadu budi činjenica da mladi posljednjih godina češće upisuju IT zanimanja.

Žan je realizovao i dosta značajnih projekata u lokalnoj zajednici. Usluge mladog Jajčanina tražile su gotovo sve lokalne firme. Projekat koji on posebno ističe jeste baza podataka za Centar za socijalni rad.

– Projekat koji sam realizovao za CZSR je jedan od značajnijih i kompleksnijih projekata koje sam uradio u lokalnoj zajednici. Riječ je o internoj bazi podataka svih korisnika Centra, koja će uveliko olakšati rad uposlenika Centra, a samim time i kompletnu administraciju ove Javne Ustanove.

Za kraj naš sagovornik ističe da za svoj poslovni uspjeh najviše duguje porodici i prijateljima, ali i saradnicima bez čije podrške bi cijela ova priča možda i bila ispričana, ali na mnogo teži način.

– Bilo je mnogo uspona i padova, momenata kada sam razmišljao o odlasku iz zemlje, ali su me najbliži uvijek vraćali na pravi put, a ne mogu da ne spomenem svoju djevojku Jasminu, koja možda najviše trpi zbog moga posla, ali je i moja najveća podrška – zaključuje mladi jajački web dizajner i programer.

Portfolio dosadašnjih radova Žan Anđića pogledajte putem OVOG linka.

(Jajce Online)