Biološkom terapijom za nemaligne bolesti trenutačno se liječi 140 pacijenata u RS-u, a za ove lijekove u 2018. godini bit će utrošena oko tri milijuna KM.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a, troškovi za ove lijekove su od 2014. godine, kada je uvedena ova terapija za nemaligne bolesti, sa 700.000 KM povećani na 2,5 milijuna KM godišnje, prenosi Glassrpske.com.

Toliko su, naime, iznosili troškovi u prošloj godini i to zbog povećanih prava pacijenata i uvrštavanja novih indikacija. RS je lider u regiji po dostupnosti ovih lijekova nove generacije osiguranicima.

Među prvima smo uveli biološku terapiju za nemaligne bolesti u prava osiguranika jer, primjera radi, FBiH, kao i Srbija, još ne financiraju ovu terapiju za svoje osiguranike, rekli su iz Fonda.

Romana Rajić, specijalistica gastroenterologije, kazala je da je u RS-u u porastu broj oboljelih od upalnih bolesti crijeva, među kojima prednjače Chronova bolest i ulcerozni kolitis.

Ova oboljenja su najčešće indikacije za biološku terapiju. Na terapiji biološkim lijekovima “Humira” i “Remicade” trenutačno je oko 30 pacijenata.

Biološka terapija je po smjernicama posljednja za kojom posežemo jer smo među siromašnijim zemljama i nemamo na raspolaganju te lijekove dovoljno često koliko bi trebalo. Kad uključujemo ovu terapiju, u dilemi smo što uraditi jer proračun Fonda to diktira. Događa se da, kada postignemo rezultate, oni kažu da nema terapije, pa nas to vraća na početak, kaže Rajić.

Biološka terapija se, posebice kod mladih osoba, uključuje kao jedna od prvih linija obrane, jer se ne čeka da se dođe do invaliditeta.

 

 

(drukciji.ba)