To da postoje neke namirnice koje ni u kom slučaju ne treba kombinovati – jer im se ukusi jednostavno ne slažu, jasna je stvar. Ali, neke se božanstveno slažu, jedemo ih cijeli život, a zapravo djeluju loše na naš organizam. Otkrivamo koje su to i kako pronaći bolju kombinaciju.

1. Salata i bezmasni dressing

Ova kombinacija zvuči malokalorijski, ali i sprečava tijelo da iskoristi važne vitamine iz salate. Mnogim namirnicama (na primjer, mrkva) potrebna je masnoća kako bi tijelo mglo da “izvuče” i iskoristi vitamine iz njih.

2. Bijeli hleb i marmelada

Za mnoge je klasičan doručak i dobar početak dana parče hljeba s marmeladom. Međutim, ta kombinacija spada među one koje treba izbjegavati. Jednostavni ugljeni hidrati – koji se nalaze i u marmeladi i hljebu– lansiraće naglo vaš šećer u krvi u visine, pa ih jednako toliko brzo i strmoglaviti. Posljedice? Napad gladi i umora. Alternativa za bijeli hleb je integralni – duže će vas držati sitima.

3. Hambururger i pivo

Na prvi pogled – savršena kombinacija. Međutim, to nije tako. Tijelo prvo razgrađuje alkohol, a potom masnoće, pa masnoće direktno završe u bokovima ili na stomaku. A spora i mukotrpna probava s kojim se tijelo pritom bori nije baš prijatan osjećaj. Alternativa za pivo je čaša vode.

4. Sočivo i crno vino

Uživate u jelima sa sočivom ili sojom i pijuckate crno vino? Kod ove kombinacije sprečava se apsorpcija gvožđa u organizam. Kako bi se povećala apsorpcija gvožđa, preporučuje se kombinacija namirnica bogatih vitaminom C (npr. sok od limuna) s namirnicama bogatim gvožđem.

5. Alkohol i kofein

Mnogi vjeruju da kafa (ili neki drugi napitak koji sadrži kofein) pomaže kod mamurluka. To nije tačno! Kofein ublažava sedativno djelovanje alkohola, ali pogoršava rad mozga. Osjećamo se manje pijano nego što zaista jesmo – što nije dobro, posebno ako morate da vozite automobil. Radije popijte vodu ili čaj.

6. Crni čaj i mlijeko

Ono što je za Engleze obavezno, za tijelo je kombinacija koja nema nikakvih dobrih zdravstvenih učinaka. Svakako, mlijeko smanjuje protivupalno djelovanje crnog čaja. Mliječne bjelančevine vežu na sebe antioksidanse i tako sprečavaju njihovu apsorpciju. Kofein iz čaja pak sprečava apsorpciju kalcijuma. Radije stavite malo soka od limuna u čaj – kako bi tijelo bolje iskoristilo antioksidanse.

7. Paradajz i krastavac

Ove namirnice omiljene su u salatama, ali nije dobro da ih konzumirate zajedno. Istraživanja su pokazala da kombinacija te dvije sorte povrća može poremetiti biohemijske reakcije u tijelu. Što može dovesti do toga da se te namirnice ne svare do kraja.

 

 

(nezavisne)