Poznati bh. bodybuilder Mirsad Terzo sredinom maja preživio je težak moždani udar, a manje od pet mjeseci nakon toga bio je trener, glavni motivator i podrška supruzi Željki Estebane na priznatom Olympia amater takmičenju u Italiji.Njihova priča o neizmjernoj podršci, sportskom duhu i putu do zvijezda može poslužiti kao motivacija svima.

Mirsad se početkom juna ove godine vratio u Sarajevo gdje je nastavio proces rehabilitacije nakon teškog moždanog udara, a pet mjeseci nakon što mu je život visio o koncu stvari idu puno bolje i oporavak teče u najboljem mogućem redu.

“Nakon moždanog udara koji me zadesio prije četiri mjeseca sada sam u fazi rehabilitacije i sve ide poprilično dobro. Ja sam uvijek vedrog duha, optimističan sam pa sam se tako postavio i od samog početka te sam se prepustio isključivo oporavku. Trebat će još nekoliko mjeseci, ali bitno je da to sve napreduje”, kazao je Terzo za Klix.ba.

Ostaje u bodybuildingu, ali u novoj ulozi

Terzo je istakao da ga u posljednje vrijeme mnogi prijatelji pitaju da li će se nastaviti baviti bodybuildingom, a kako kaže, planira ostati u ovom sportu u kojem se pored takmičenja, kojem će se teško vratiti, može napraviti još puno toga.

“U posljednje vrijeme me gotovo svi ‘bombarduju’ pitanjima da li ću se vratiti bodybuildingu, što me, iskreno, jako iritira. Ja se vjerovatno neću takmičit više, ali tu nije kraj. Dugo sam veoma duboko u ovom sportu i tako će ostati i u budućnosti. Planiram biti selektor reprezentacije, trener koji pravi šampione, radi ekstremne transformacije na klijentima i motivator. Do sada sam bio ‘tata’ bodybuildinga na našim prostorima, a to mislim biti i ubuduće. Trudit ću se da na bilo koji način doprinesem bodybuildingu i svima onima koji žele da učestvuju u tome. Dok sam ležao u bolničkom krevetu teško bolestan, čak i tada sam trenirao druge i davao im upute i savjete”, otkrio je Terzo.

Poznati bh. bodybuilder otkrio je da mu se život puno promijenio od nesreće koju je u maju doživio, a počeo je puno više cijeniti svoje zdravlje nego ranije.

“Kada me pitaju da li je drugačiji život nakon svega što mi se desilo, tvrdim da neke stvari zaista jesu. Cijela nesreća me dovela do toga da se počnem brinuti i cijeniti svoje zdravlje puno više nego prije. Došao sam do još nekih novih spoznaja u svom životu, kao što je vjera, koja me ispunjava unutrašnjim zadovoljstvom i čini moj život puno kvalitetnijim”, kazao je ovaj proslavljeni bodybuilder.

Najveća podrška Mirsadu u ovim teškim trenucima bila je njegova supruga Željka koja se, pored svih obaveza, a na Mirsadovo insistiranje, uveliko spremala za veliko takmičenje u Italiji.

Ljubav i motivacija

“Počela sam se spremati za veliko takmičenje i ciljano sam trenirala dvije godine. Radi se o veoma priznatom Olympia amater takmičenju koje nudi i kvalifikacije da se dobije profesionalni status, što nije nimalo lagano uz veliku konkurenciju. Onda se desila ta iznenadna bolest mog supruga Mirsada i ja sam htjela odustati od svega te prioritet staviti na njegov oporavak. Kad je bila neka najteža faza kompletne ove situacije, više smo vremena provodili po bolnicama radeći razne pretrage, ali moj suprug mi nije dozvolio da odustanem. Rekao je: ‘Odstupanja nema, došli smo do pola puta, uložili rad i trud i idemo to privesti kraju kako treba!’. To samo može učiniti neko kao što je Mirsad Terzo, istinski šampion i trener”, istakla je Željka.

Željka kaže da je bilo teško uskladiti sve obaveze sa dva izuzetno teška treninga dnevno, ali da je Mirsad sve vrijeme bio velika podrška i motivacija. Kao nagrada za trud stiglo je takmičenje u Italiji gdje je otišla jača nego ikada.

“Bilo je zaista teško stići sve obaveze u privatnom i poslovnom životu pored dva vrlo zahtjevna treninga dnevno. Stigla sam sve jer smo mi to željeli i tako odlučili, a još jedna potvrda meni samoj, ali i drugima, kao primjer, je da nikada ne treba odustajati od svojih ciljeva, koliko god teški bili. I konačno, prošlu sedmicu smo se ja i moj poluoporavljeni suprug zaputili u Italiju gdje se održala dugoočekivana Olympia amater u San Marinu. Održava se svake godine u američkoj IFBB federaciji. Kad kažemo Olympia, onda se zna u samo jednoj moćnoj riječi da se radi o vrhunskom takmičenju. Odavno je moja želja bila da se oprobam tu, a san mi je bio biti Miss Olympia. Spremala sam se pod već spomenutim okolnostima, jača nego ikada, a forma mi je bila najbolja do sada. Imala sam dobar osjećaj prije samog takmičenja, ali i na samoj sceni sam se osjećala dobro”, otkriva Željka.

Za kraj razgovora Željka je otkrila kako je izgledalo samo takmičenje u Italiji, a pohvalila se kako je u veoma teškoj konkurenciji osvojila prvo mjesto te je stekla pravo na Pro kartu. Žene profesionalci u bodybuildingu na našim prostorima su vrlo rijetke i Željka je jedina u BiH s ovom titulom.

“Svjesna spoznaje da je scena moja, zagospodarila sam njom i pokazala se u najboljem izdanju. Konkurencija je bila velika, ali takva takmičenja najviše volim. Organizacija je bila vrhunska, a najbitnije je da su bili veoma korektni, uključujući američke arbitre koji inače sude i najboljim profesionalcima na svijetu. Sve je bilo savršeno, sve mi je išlo od ruke i prešla sam vrlo važan prag u svojoj karijeri. U teškoj kategoriji ženskog bodybuildinga ja sam osvojila prvo mjesto i nakon toga i Overal gdje sam stekla pravo na Pro kartu. Žene profesionalci u bodybuildingu na našim prostorima su vrlo rijetke, a moram i spomenuti da sam ja jedina u BiH s ovom titulom. Moram se najviše zahvaliti suprugu koji mi je pored svoje bolesti i toga što se teško kreće pomagao u svemu i bodrio me kao da je potpuno zdrav. Postoji izreka da šampion nikada ne može napraviti šampiona. Mi smo čisti dokaz da se sve može uz ljubav, složnost i upornost”, kazala je Željka.

 

 

(Klix)