Ukoliko ste ljubitelji avanture, a volite okean, krajnje je vrijeme da sakupite novac i posjetite “Titanik”.

Naime, bakterije koje se kontinuirano formiraju na rđi “Titanika” će uskoro potpuno uništiti njegove ostatke. Eksperti predviđaju da će “Titanik” trajati još nešto više od 20 godina.

Ovo znači da će ronioci koji su odlučili da se otisnu u avanturu u idućim ekspedicijama biti među posljednjim ljudima koji će dobiti priliku da vide ovaj poznati brod. Iako su ekspedicije komercijalnog karaktera, oni će takođe pokušati da korištenjem 3D modela analiziraju štetu i sačuvaju uspomenu na “Titanik” za buduće generacije.

Podsjetimo, “Titanik” se sudario sa santom leda 14. aprila 1912. godine, dok je plovio Atlantikom na svom putovanju iz Sauthemptona do Njujorka. Prepolovljen je i potonuo je na dubinu od 2,8 kilometara, oko 600 km udaljen od obale Njufaundlenda u Kanadi.

Poginulo je oko 1.500 ljudi. A bakterijama na dnu okeana je trebalo oko 70 godina da “pojedu” metal sa “Titanika” i ostave delikatne oblike koji su nekada bili u unutrašnjosti “Titanika”.

“Sada na ‘Titaniku’ ima više života nego što je nekada plutalo na površini”, rekla je Lori Džonston, mikrobiolog, koja je posjetila “Titanik” šest puta. Bakterije koje su napale ovaj brod su vrsta bakterije koja oksiduje željezo nakon što ga pojede. One su dominantni organizam na tom mjestu.

Na idućoj ekspediciji će u podmornici po imenu “Titan” naučnici pokušati laserima, sonarima i tehnologijom koja replicira slike stvoriti najsavršeniji 3D model “Titanika” u istoriji. Karta za ovu ekskurziju košta 105.129 dolara.

 

(nezavisne)