Skandalozno otkriće o kojem je “Avaz” pisao u dva navrata posljednjih dana, o tome da je veliki broj građana koji žive u Bosni i Hercegovini neko prijavio da glasaju iz inozemstva,

poprima sve šire i ozbiljnije razmjere. Osim što je određeni broj građana javio Centralnoj izbornoj komisiji BiH da su im zloupotrijebljeni lični podaci i da ih je neko mimo njihovog znanja prijavio za glasanje putem pošte, izgleda da je ova vrsta izborne prevare uzela maha i da je riječ o dobro organiziranoj manipulaciji.

Uvezana grupa

Naš izvor, koji nije želio da mu otkrivamo identitet, tvrdi da zna da iza ovih manipulacija stoje određene osobe koje imaju zadatak da se dokopaju što većeg broja glasačkih listića kako bi ih ispunili u korist opcije ili kandidata s kojima blisko sarađuju.

– Princip je takav da je to uvezana grupa pa onaj kome je nalogodavac neka stranka ili kandidat, nađe nekoga svog u inozemstvu i na njegovu adresu prijavi osobu iz BiH za koju prvenstveno pretpostavlja da ne izlazi na izbore ili da možda neće otkriti da su korišteni njegovi podaci – kaže naš sagovornik.

No, ističe on, cilj manipulatora je da dođu do što većeg broja glasačkih listića koje CIK šalje u inozemstvo, ali ti prevaranti ne vraćaju listiće CIK-u nego ih pošalju prazne na adrese organizatora u BiH koji ih koriste za “bugarski voz”! On, također, tvrdi da, iako su listići za inozemstvo opečaćeni žigom pošta, to nije problem za iskusne prevarante, jer imaju način da prevaziđu tu prepreku!

 Veliki upitnik

Podsjećamo, “bugarski voz” je proces u kojem je potrebno prethodno ukrasti jedan prazan glasački listić. Onda se taj listić popunjava u interesu određene stranke i kandidata i daje glasaču koji ga samo ubacuje u kutiju, a iznosi prazan. Prazan listić lopovski izborni inžinjering opet popunjava i daje sljedećem biraču. I tako se taj proces odvija do zatvaranja birališta, odnosno do broja birača koje kontrolira određena stranka.

Poznato je da je ova metoda uočavana ranijih izbornih godina u BiH, ali nažalost, ne samo da joj se nije stalo ukraj nego je dodatno usavršavaju.

Zabrinjavajuće je što u ovom trenutku niko ne zna koliko je imena birača iz BiH zloupotrijebljeno i koliko je glasačkih listića završilo na adresama u inozemstvu samo zato kako bi oni prazni bili vraćeni u BiH da bi se njima manipuliralo.

Napominjemo da CIK tvrdi da će za prijavljene slučajeve moći poduzeti mjere koje će, navodno, zaustaviti duplo glasanje. No, i dalje ostaje veliki upitnik na pitanju: “A šta je s onima koji i ne znaju da su njihovi podaci zloupotrijebljeni?” Pokušali smo jučer kontaktirati predsjednicu CIK-a Irenu Hadžiabdić kako bi komentirala najnovije tvrdnje u vezi s ovim problemom, ali ona nije bila dostupna za razgovor.

 SIPA i Tužilaštvo BiH  

Kontaktirali smo jučer Tužilaštvo BiH i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) kako bismo saznali jesu li poduzimali nešto u vezi s rješavanjem problema zloupotrebe podataka građana BiH kojima je bez njihovog znanja promijenjena biračka opcija. Na odgovore još čekamo.

 

 

(avaz)