Kao i prethodnih, i ove godine mjesec septembar je posvećen obilježavanju manifestacije „Dani oslobođenja općine Jajce, koju organizuje Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH 1992.-1995., Saveza RVI i JOB općine Jajce.

Prema programu obilježavanja, 12. septembra podignuta je zastava BiH i Armije Bosne i Hercegovine na jajačkoj tvrđavi, a dan kasnije upriličena je posjeta porodicama šehida RVI i JOB-UV jajce.

U foajeu Doma kulture danas je upriličen okrugli sto na temu “Oslobođenje općine Jajce”, a uvodničari su bili generali ARBiH Fikret Ćuskić i Selmo Cikotić, Halid Dedić, major i komandant 305-705. Slavne brdske brigade te pukovnik Vahid Dervišić.

Na ploči 328 imena

Nakon okruglog stola upriličeno je polaganje cvijeća na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajce koje se nalazi u haremu džamije Esme sultanije.

Spomen-obilježje, s naglašenom arhitektonskom simbolikom, čija vrijednost prelazi preko 150.000 maraka izradila je firma Mer-Kunić, a na njemu je uklesano 328 imena svih ubijenih i poginulih koji su rođeni u jajačkom kraju.

Sredstva za izgradnju većim djelom su prikupljena donacijama pojedinaca iz cijele BiH, a dio novca osiguran je putem javnih poziva federalnih ministarstava i javnih poduzeća.

Na ploči se nalazi 328 imena šehida koji su dali svoj život za našu današnju slobodu.

Svečana akademija

U prepunoj sali Doma kulture Jajce večeras je održana svečana akademija, a svoj doprinos obilježavanju godišnjice dali su i učenici OŠ “Jajce” iz Kruščice iz Jajca te hor En-Nahl iz Zenice.

-Narod ne živi od slave ili sjete vojnike o ratnim danima. Političarima smo dali dosta prostora, a narod ne živi od političkih obećanja niti snova o budućnosti. O komandantima, generalima i vojnicima treba otpjevati pjesme i pisati knjige, da svako dijete zna o našim herojima BiH. Pred vojnicima trebamo ustajati, a njihovim porodicama i djeci osigurati da imaju budućnost. Pred šehidima učiti Fatihe. Jajce nije oslobođeno jer proces oslobađanja još  traje. Kad budemo Jajce i Bosni i Hercegovinu oslobodili od nepravde, nepotizma, korupcije i neravnopravnosti tada ćemo moći živjeti u miru i obilježavati važne datume za sviju nas. Jučer je zastava Armije BiH zgužvana i bačena i tražim da se što prije otkrije koje to uradio i ne možemo živjeti u Jajcu, a neko da raspiriva nacionalističku mržnju. Mi možemo živjeti zajedno, ali da budemo jedni prema drugima iskreni – rekao je Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Govor glavnog imama Zehrudin-ef. Hadžića na manifestaciji "Dani oslobođenja općine Jajce"

Gepostet von Medžlis Islamske zajednice Jajce am Freitag, 14. September 2018

Predsjednik organizacionog odbora manifestacije „Dani oslobođenja općine Jajce“ i općinski načelnik Edin Hozan iskazao je zahvalnost svima koji su došli na veoma značajnu manifestaciju.

-Jučer sam iza ove iste govornice čestitao našim komšijama “13. rujan, a i danas čestitam svima nama 14. septembar. Ne smijemo zaboraviti naše šehide, borce, invalide i sve što su oni dali za našu slobodu. Moramo biti ponosni na njih, moramo pričati o našoj borbi, a pogotovo našoj djeci o slavnoj. Pozivam sve one što su najodgovorniji da radimo što bolje – rekao je Hozan.

Pored velikog broja zvanica iz javnog i političkog života, manifestaciju je uveličala i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

-Svjedoci smo, u posljednje vrijeme sve otvorenijih napada na integritet i cjelovitost Bosne i Hercegovine. Svjedoci smo pokušaja prekrajanja historije i istine o agresiji na BiH, negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca, vrijeđanja naših žrtava, pa čak i vrijeđanje našeg vjerskog identiteta. Bosna i Hercegovina ima hiljadugodišnju historiju, mi smo se borili za nju, naši šehidi su dali živote braneći svoje porodice, svoje komšije, svoja ognjišta i zato im možemo reći- Bosna i Hercegovina će nadživjeti sve one koji misle drugačije – rekla je Melika  Mahmutbegović.

Prisutnima su se obratili još Ismet Huskić, ispred organizatora manifestacije, Amer Mrako ministar u Vladi SBK-a te penzionisani general ARBiH Fikret Ćuskić.

Na današnjoj manifestaciji bili su prisutni i demobilisani borci s jajačkog područja.

U Vincu će sutra biti upriličen mevludski program te turnir u malom nogometu.

Oslobođeni rubni dijelovi općine

Podsjećamo, operacija “Maestral” bila je prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH.

Jajce je oslobođeno 13. rujna/septembra 1995. godine u vojno-redarstvenoj operaciji hrvatskih snaga, dok je sutradan Armija BiH zauzela neke teritorije naše općine kao što su: Vinac, Šerići, Kokići, Dogani pa sve do Kruščice.

 

 

(Jajce Online)