Infekcija urinarnog trakta je termin koji se upotrebljava za različite kliničke varijacije, od asimptomatskog prisustva bakterija u urinu, do teških infekcija bubrega koje mogu rezultirati sepsom. Urinarne infekcije su jedan od najčešćih medicinskih problema. Procjenjuje se da 150 miliona pacijenata ima infekciju urinarnog trakta godišnje.

 Faktori rizika

– Infekcije urinarnog trakta predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem, najčešće zbog svoje učestalosti. Infekcije su mnogo češće kod žena nego kod muškaraca. Približno sedam miliona slučajeva upale mokraćnog mjehura se dijagnosticira godišnje kod mlađih žena – kazao je prim. dr. Selver Šabanović, specijalista urolog iz Poliklinike „Šabanović“.

Glavni faktori rizika za nastanak urinarnih infekcija kod žena od 16 do 35 godina su vezani za seksualni odnos i upotrebu dijafragme. Kod žena između 36 i 65 godina ginekološke operacije i prolaps mjehura se smatraju kao važan riziko faktor, dok kod muškaraca u istoj životnoj dobi povećanje prostate i opstrukcija, kateterizacija i hirurgija su odgovarajući faktori rizika.

– Kod pacijenata starijih od 65 godina incidencija urinarnih infekcija se povećava i kod muškaraca i kod žena. Inkontinencija i hronična upotreba urinarnih katetera su važan riziko faktor kod ovih pacijenata. Kod pacijenata mlađih od godinu i onih starijih od 65 obolijevanje i smrtnost od urinarnih infekcija su najveće – rekao je dr. Šabanović.

Ascedentni uzlazni put bakterija uz uretru, mokraćnu cijev, jedan je od najčešćih načina nastanka infekcija urinarnog trakta. Najčešći uzročnik je bakterija E-coli. Čak kod 80 posto slučajeva izaziva upalu. Drugi česti uzročnici su Klebsiella, Proteus, Pseudomonas i Staphylococus Saprofiticus.

(Dr. Šabanović: Obolijevanje i smrtnost )

 

– Nekomplicirani akutni cistitis liječi se antibioticima uzimanjem 3 do 5 dana. U slučaju tvrdokorne infekcije antibiotici se uzimaju u trajanju od 7 do 10 dana. Za ublažavanje simptoma koriste se različiti lijekovi-spazmolitici koji opuštaju spazme – stiskanje mišića. Također, koriste se lijekovi za smanjenje bola i upale u tkivu – istakao je dr. Šabanović.

 Ljekarske upute

Kod svih urinarnih infekcija, bez obzira na uzrok, treba se pridržavati ljekarskih uputa za primjenu lijeka jer jedino tako se može izliječiti. Terapija antibioticima treba se provesti do kraja. Simptomi se mogu povući za dan-dva, ali bakterije ostaju u urinu i kolonizirane na sluznici te se mogu ponovo razmnožiti. Zbog toga je potrebno popiti propisanu dozu u terapiji, u protivnom, doći će do rezistencije bakterija na antibiotik.

– Povećan unos tekućine potiče često mokrenje, ispiranje bakterija iz mokraćnog mjehura i smanjuje njihovo razmnožavanje. Ljekovito bilje, biljni čajevi i drugi pripravci od biljaka koji pokazuju svoju učinkovitost kod urinarnih infekcija, a imaju antibakterijsko i protuupalno djelovanje, mogu biti od pomoći – kaže dr. Šabanović,

Šta pogoduje nastanku

Nastanku infekcije pogoduju: prehlada, spolni odnos, nedovoljna higijena, upotreba tampona, dijafragmi, spermicidnih sredstava, zadržavanje mokraće, odlaganje mokrenja, razdoblje menopauze kod žena, metaboličke i endokrine bolesti – šećerne bolesti, zastoj mokraće, trudnoća, spolne bolesti i opstipacija – neredovna stolica.

Simptomi

Najčešći simptomi urinarnih infekcija su: učestalo mokrenje, urgentna potreba za mokrenjem, bolan osjećaj pečenja pri mokrenju, osjećaj nepotpunog pražnjenja bešike, pritisak i bol u donjem dijelu trbuha, bol ili osjećaj peckanja čak i kada ne mokrite, mutna, tamna mokraća ili veoma svijetla, krv u mokraći, jak ili neprijatan miris mokraće, osjećaj iscrpljenosti, slabosti, eventualno drhtavice, bol za vrijeme spolnog odnosa i temperatura koja može biti znak da je infekcija zahvatila bubreg.

 

 

(avaz)