Ako ste prolazili magistralnom cestom Banjaluka – Jajce – Donji Vakuf mogli ste vidjeti mnogo toga, od prirodnih ljepota, osvijetljenih naselja, ali ne i kućerak u kojem u mraku živi sedamdesetdvogodišnja  Anđa Šarić.

U Bravnicama se vratila 2010. godine, a njen povratak kući nije bio ni približno onakav kakvim ga je zamišljala. Ona godinama živi u mraku zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Ni dok je brat bio živ nisu imali struju, a kad je umro, Anđa je počela da traži da joj se priključi električna energija, jer je ostala sama u kućerku i mrak joj je postajao sve veći problem.

Tada počinju proceduralne zavrzlame, jer kuća je bila na bratu i nije ni na koga drugog prepisana dok je bio živ, niti je ostavljen testament.

Iako je Anđa jedini, a i najbliži srodnik, to ništa ne znači, jer joj se ne dozvoljava da kuća bude priključena na elektromrežu. Ona je tražila više puta, slali su je na mnoge adrese, ali niko da joj pomogne.

Nakon osam godina mraka na rodnoj grudi Anđa Šarić danas je dobila končano struju.

-Danas sam ponosna na tim koji “dobija”, s predstavnicima JP Elektroprivrede HZ HB i predsjedavajućim Opštinskog vijeća Jajce Ivom Šimunovićem, sve dugogodišnje prepreke prevaziđene. U Jajcu tačnije Bravnicama uključena električna energija Srpkinji povratnici Anđi Šarić koja je bila 8 godina bez struje – kazuje Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero.

Osim načelnice Ružičić, dio incijative dobrih namjera bila je Sava Grabež predsjednica MZ Bravnice kao pokretač akcije, prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce te jajački paroh Miladin Samardžić.

U narednim danima biće postavljena i rasvjeta koju finansira Općina Jajce na čijem je čelu načelnik Edin Hozan.

 

 

(Jajce Online)