U Šibeniku je autor ovog teksta nedavno imao zanimljivo iskustvo. U pizzeriji na Rivi, podno perivoja, a nasuprot parkirališta, među desetak stolova našli smo tek jedno prazno mjesto i sjeli za ručak.

Čim je na sto stiglo piće mlada konobarica, s nježnim slavonskim naglaskom, upozorila nas je da imaju tehničkih problema pa ne mogu primiti kartice. Ali, nema problema, bankomat je samo stotinjak metara dalje nasuprot benzinske stanice, piše Šibenski.hr.

Kad smo naposljetku htjeli platiti, kaže konobarica, još jednom nas dobro odmjerivši, vi ste naši pa ćemo mi po jugoslavenski.

Kakav jugoslavenski, pitamo djevojku mladu dvadesetak godina? Onako kako se nekad radilo, kaže, izvadi prazan listić papira i olovku, zapiše nekoliko brojeva bez specifikacije jela i pića, zbroji i to je to. Račun nije bio osobito veliki, ali sigurno nismo bili jedini kojima je tako ispostavljen.

Nije tajna da zaposlenici restorana, koji su se u nedostatku radne snage uspjeli izboriti za bitno veće plaće, nerijetko na takav način moraju osigurati vlastita primanja. Prijavljeni su na bitno manji iznos, a razliku do dogovorenog dohotka moraju priskrbiti izdavanjem nefiskaliziranih računa. Pri tome sami procjenjuju rizik i snose odgovornost, materijalnu, ako im za sto sjedne porezni inspektor i napiše kaznu.

Hrvatska se jako suočila s manjkom izdanih računa za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva. Iako se očekivao znatno pojačan promet, čini se kako mnogi nisu izdavali račune kojih je bilo čak tri posto manje nego godinu dana ranije.

Poznat je i zabrinjavajuući podatak da je od početka godine, obavljeno na hiljade kontrola, i da su u polovici slučajeva otkrivene neke nepravilnosti. Dakle, svaki drugi kontrolirani ugostitelj je bio u nekakvom prekršaju. Sami inspektori su se suočavali sa situacijom da im se, nakon konzumiranja hrane i pića, račun ispiše na kartonu od cipela.