Kad je u pitanju omiljeno ljetno osvježenje, mnogi će posegnuti za lubenicom. Međutim, većina svakim sočnim grizom ne unosi ono što bi trebala.

Prvo, kažu stručnjaci, bijeli dio uz koru je jestiv pa je prava šteta bacati ga. No tek se u sjemenkama koje rijetki jedu nalazi ono što organizam traži.

”Sjemenke lubenice imaju gotovo sve hranjive sastojke kojih se možete sjetiti: proteine, zdrave masti, vitamine i minerale”, kaže dijetetičarka Elizabet Somer.

”Zašto bacati nešto što je odlično za zdravlje, a može biti i odličnog okusa?” kaže i pojašnjava kako su sjemenke lubenice bogate vitaminom E, a mogu biti i odlična dekoracija za neka druga jela kojima će dati hrskavost.

Ako nemate želju pojesti sjemenke uz lubenicu, Somer je otkrila recept kako ih pripremiti i spremiti i za neka druga jela koja će tako postati zdravija i izgledati zanimljivije.

Osim sjemenki lubenice trebaće vam maslinovo ulje, kašika maslaca i začini poput papra, crvene paprike i drugih koje sami odaberete.

Sjemenke lubenice natopite dva sata u slanoj vodi. Sjemenke procijedite. Zagrijte šporet na 180 stepeni. Sjemenke stavite u vatrostalnu posudu, dodajte malo maslinovog ulja, posipajte mješavinom začina i ubacite maslac narezan na sitnije komadiće. Stavite u peć na oko 40 minuta pa peć zagrijte na 200 stepeni i pecite još 15-ak minuta dok sjemenke ne postanu hrskave.

Izvadite posudu iz peći, sjemenke stavite na papirnati peškir koji će upiti višak masti i pričekajte da se dobro ohlade. Sačuvajte ih u dobro zatvorenu posudu koju ćete držati u frižideru.

 

 

(index.hr)