U sklopu manifestacije “Dani otpora Privor 1997.- Dani slobode Privor 2018.” večeras je održana promocija knjige “Zločini nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova” u Kulturnom islamskom centru “Nur” u Gornjem Vakufu.

Promotor knjige je bio glavni imam Zehrudin-ef. Hadžić, prof., a prisutnima je također, prikazan dokumentarni film o zločinu.

Domaćini su se zahvalili na posjeti i promociji među kojima su bili još i glavni imam Hidajet-Ef. Polovina, ministar u Vladi SBK-a Sedžad Milanović, načelnik općine Sead Čaušević, predsjednik udruženja i mnogi stanovnici G. Vakufa.

Knjiga Zločini nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova 1992-1995 nastala je kao rezultat dvogodišnjeg naučno-istraživačkog projekta koji je Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka realizirao u saradnji s Institutom  za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava te Medžlisom Islamske zajednice Jajce.

Knjiga se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu knjige pod naslovom “Zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova 1992-1995.” autori: mr. sc. Zilha Mastelić-Košuta, mr. Alma Hajrić-Čaušević i mr. Almir Grabovica pišu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i događajima koji su rezultirali  masovnim zločinima nad Bošnjacima u Jajcu, Jezeru i Šipovu te donose spisak svih žrtava zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava na području ove tri općine.

Drugi dio knjige “Memorijalizacija zločina nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova” bavi se materijalnim i nematerijalnim oblicima memorijalizacije zločina nad Bošnjacima u Jajcu, Jezeru i Šipovu. Autori ovog dijela knjige su dr. sc. Elvir Duranović i mr. Hikmet Karčić.

Urednici knjige su: dr. sc. Dževada Šuško, mr. sc. Merisa Karović-Babić i Zehrudin-ef. Hadžić. Recenzenti su: dr. sc. Amir Karić i Amor Mašović, a lektor je dr. sc. Nermin Šušić.

 

 

(Jajce Online)