Borba protiv podjela i segregacije srednjoškolcima iz Jajca donijela je nagradu „Max van der Stoel” za 2018. godinu, koju dodjeljuje visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine.

Osim priznanja, predstavnici Vijeća učenika Srednje strukovne škole „Jajce“ dobili su premiju u iznosu od 50.000 eura, koja će im biti uručena 9. novembra u Hagu.

– Priznanje kao ovo veoma je značajno za aktivizam u koji ćemo investirati kako bi duh rada i dostojanstva nastavio da se širi među omladinom i učenicima, odnosno aktivistima – kazao je Nikolas Rimac, jedan o pokretača protesta protiv podjela đaka u Jajcu.

Bivši predsjednik Vijeća učenika i jedan od organizatora protesta Ivica Jukanović vjeruje da će premija biti uložena na pravi način.

– U školi ima dosta nedostataka koje trebaju otkloniti i još bolje da se osposobe prostorije za generacije koje nam dolaze – rekao je Jukanović.

Pismo Zanijera

U pismo koje je potpisao visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine Lamberto Zanijer (Zannier), navedeno je da je žiri nagradu odlučio dodijeliti srednjoškolcima iz Jajca na osnovu njihove izuzetne smjelosti i poticajnog aktivizma, koji je doveo do sprečavanja daljnje podjele u školama u Jajcu, kao i širom zemlje.

Pod pritiskom učeničkih protesta i međunarodne zajednice, vlast u SBK odustala je od osnivanja treće srednje škole, koja bi razdvojila djecu po etničkoj pripadnosti.

 

 

(Avaz)