Jedini siguran budžetski prihod koji Bosna i Hercegovina stalno povećava jeste onaj koji ubire od svojih građana koji se odriču državljanstva. Poražavajući je ovo podatak koji, očigledno, nikoga ne brine, jer iz mjeseca u mjesec raste broj onih koji se ispisuju iz knjige državljana ove zemlje.

Pokazuju to i posljednji podaci koje je „Dnevni avaz“ dobio iz Ministarstva civilnih poslova BiH i prema kojima su se od početka ove godine do jučer, 20. jula, državljanstva odrekla čak 2.353 državljanina BiH.

Zarađuju milione

Svi su oni pritom na račun države uplatili pojedinačno taksu u iznosu od 800 KM, što znači da će, ako se zna da su kreatori ovogodišnjeg budžeta predvidjeli da će od taksi za ispis iz državljanstva prihodovati oko 2,2 miliona KM, sudeći po dosadašnjoj zaradi od odricanja od državljanstva, ta brojka na kraju ove godine biti znatno veća.

Jer, prateći broj zahtjeva za ispis iz bh. državljanstva od početka ove godine, vidljivo je da se stotine Bosanaca i Hercegovaca na mjesečnom nivou odlučuju uzeti pasoš neke druge zemlje. Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, dojučerašnji bh. državljani uglavnom postaju državljani Njemačke, Austrije, Slovenije, Norveške, Danske, Češke, Srbije, Hrvatske, Crne Gore…

Dva grada

Očigledno je da vlasti nimalo ne zabrinjava to što BiH svakodnevno gubi svoje državljane, jer ništa ne poduzima ni za ostanak onih koji žive u zemlji i godinama nijemo posmatraju i iseljavanje svog stanovništva. S obzirom na to da se od 1996. do kraja 2017. godine državljanstva BiH odreklo 77.958 osoba, taj broj sada je porastao na 80.311, što znači da je naša zemlja ostala bukvalno bez jednog grada.

Ako se ovome pridoda podatak da se posljednjih godina iz naše zemlje iselilo oko 100.000 ljudi, to je onda još jedan grad i imamo itekako razloga za zabrinutost.

Cijena takse

Taksu u iznosu od 800 KM plaćaju svi oni koji se našeg državljanstva odriču u korist svih zemalja svijeta, izuzev ako uzimaju državljanstvo neke od zemalja bivše SFRJ. U tom slučaju plaćaju 200 KM.

No, odricanje od bh. državljanstva može biti i skuplje ako zahtjev neko podnosi putem diplomatsko-konzularne mreže BiH, jer se tada plaća i konzularna taksa, pa zahtjev košta oko 1.000 KM.

 

 

(avaz)