Grad jajce je po 37. put bio domaćin najstarijeg bosanskohercegovačkog teatarskog festivala.

Radi se o festivalu, koji godinama okuplja teatarske djelatnike, kritičare, profesionalne teatarske kuće iz bih s njihovim najboljim ostvarenjima, te samim tim daje sliku i presjek ukupne bh. teatarske produkcije.

Kao takav, zasigurno ne zaslužuje tretman kakav mu se daje posljednjih nekoliko godina. Ovaj festival bi trebao i mora imati poseban status u državi bih.

-Što se tiče ovogodišnjih 37. Igara mogu kazati da sam uistinu zadovoljna kako su protekle. Počevši odazivom publike koji je ove godine bio iznenađujuće dobar, znajući i da je Svjetsko prvenstvo u tijeku, suradnjom s kazališnim kućama, medijima koji su pratili i izvještavali bh javnost, sa sudjelovanjem na okruglim stolovima, samoj atmosferi Igara, susretima, druženjima i promocijama. Slobodno mogu kazati da su samo pozitivne stvari događale u i oko Igara. Naravno uvijek može i bolje. Mi naravno nećemo prestati s nastojanjima da uradimo sve kako bi već sljedeće Igre imale još bolju organizaciju od ovih – kazala je Smiljka Brtan, ravnateljica Doma kulture Jajce.

Pozorišne/kazališne igre nemaju dovoljnu financijsku potporu vlasti i institucija.

-Ono na čemu bi svakako trebali više raditi s obzirom na rejting koji ima, ovaj festival bi morao biti u vrhu prioriteta kako općinske vlasti tako i resornih ministarstava svih razina. Postavlja se pitanje zašto nije sada? Možda su razlozi što ne postoji jasna strategija, možda se ne rukovodi dovoljno vrijednosnim kriterijima određenih kulturnih projekata prilikom raspodjele novčanih sredstava – ističe ona.

Mnogi iz političkog života ne dolaze na kulturne sadržaje u Jajcu.

-I ove godine smo se potrudili da ljudima na različitim razinama vlasti koji odlučuju o financiranju projekata predočimo ozbiljnost, veličinu i značaj projekta kakav uistinu jesu Igre u Jajcu. Pokušavamo ih dovesti na otvaranje, da sve to vide na licu mjesta i da tako pokažu odgovornost za posao koji obavljaju – navodi Brtan.

Zabilježena veoma dobra posjeta na svim predstava i popratnim sadržajima.

-Mogu slobodno kazati da su 37. Pozorišne/kazališne igre BiH u prošle u pozitivnom ozračju. Po mišljenju mnogih kompetentnih osoba, kvaliteta predstava koje je selektirao profesor Almir Bašović je više nego dobar. On je sam kazao da su se u Jajcu trebale naći predstave koje su obilježile jednu pozorišnu sezonu u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je da predstave svjedoče o stanju u bh. pozorištima i o aktualnom trenutku. To je i publika prepoznala i nagradila svojim dolaskom. Ovaj festival je uistinu bio festival susretanja, druženja, razgovora, mjesto gdje se moglo vidjeti što se radilo tijekom godine u bh. kazalištima – govori nam ravnateljica Brtan.

Tijekom trajanja samih Igara ponudili su i bogat prateći program, sudjelovanje amaterskih kazališta, promocije knjiga, časopisa, izložbama, sjećanjima na ljude koji su gradili pozorište u Bosni i Hercegovini, Vojislav Vujanović i Sulejman Kupusović.

-Kontinuitet održavanja igara neće niti smije doći u pitanje. Općina jajce, građani Jajca i prijatelji festival, čiji broj nije mali, garant su opstojnosti u budućnosti, u kom smjeru će se razvijati igre to ovisi ponajviše od toga koliko ćemo uspjeti promijeniti način gledanja na festival onih najodgovornijih o kojima smo već govorili. Sigurno da postoji prostor za napredak ovog festivala, ali uistinu, on ne ovisi samo od nas kao organizatora. Zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos kako bi ove Kazališne igre protekle u najboljem redu i još jednom iskreno čestitam svim nagrađenim – rekla je Smiljka Brtan za kraj našeg razgovora.

Ove godine čuvarica “Ključa grada jajca” bila je Dubravka Zrnčić-Kulenović, dramaturginja i redateljica.

Svaku večer nakon predstave održavan je okrugli stol gdje se razgovaralo s glumcima, redateljima, selektorom, članovima žirija i ostalim nazočnima o izvedenoj predstavi.

Sstručni žiri u sastavu strajo Krsmanović- predsjednik, Irina Dobnik- član i Adnan lugonić- član  je donio sljedeće odluke. Na prvom mjestu stručni žiri je pohvalio i nagradio jajačku publiku koja je dala veliki doprinos Kazališnim igrama u Jajcu.

 

Nagrade:

Nagrada za najbolju muziku, Sarajevski ratni teatar SARTR, Sarajevo Damir Nevesinjac i Nedim Zlatar

Nagrada za najbolju kostimografiju, Predstava u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor, Jelena Vidović (za kostimografiju u predstavi Sabirni centar)

Nagrada za najbolju scenografiju, Sarajevski ratni teatar SARTR, Sarajevo, Vedran Hrustanović

Nagrada za najbolju dramaturgiju, Predstava u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor, Ivan Velisavljević (za predstavu Sabirni centar)

Nagrada za najbolji dramski tekst, Ljubica Ostojić (Sve se nakako preživi, osim smrti), Narodno pozorište Sarajevo

Nagrada za najboljeg mladog glumca/glumicu, Dina Mušanović (Sve se nekako preživi, osim smrti), Narodno pozorište Sarajevo

Nagrada za najbolja glumačka ostvarenja:

1. Kaća Dorić (Narodno pozorište Sarajevo)

2. Aleksandar Seksan (Narodno pozorište Sarajevo)

3. Remira Osmanović (Narodno pozorište Tuzla i Prešernovo gledališće Kranj, Slovenija )

4. Slaven Knezović (Hrvatsko narodno kazalište Mostar)

5. Robert Pehar (Hrvatsko narodno kazalište Mostar)

Nagrada za najbolju režiju, Dino Mustafić (Sve se nekako preživi, osim smrti), Narodno pozorište Sarajevo

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini, Sabirni centar, Predstava u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor.

 

 

(Jajce Online)