Svjetlosna instalacija sa srebreničkim cvijetom večeras je prikazana na džamiji Esme sultanije u neposrednoj blizini Centralnog spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima.

Ovu projekciju upriličio je Medžlis Islamske zajednice Jajce i to je prvi put, u našem gradu da je simbolično izražen pijetet i odata počast žrtvama srebreničkog genocida.

Osim toga 40-tak Jajčana učestvovalo je na ovogodišnjem “Maršu mira”, a taj put je organizovalo Udruženje boraca organizatora i pokretača otpora Jajce u saradnji s Općinom Jajce.

Također, Jajce je ugostilo više od 300 učesnika biciklističkog maratona Bihać – Potočari, koji je krenuo iz Bihaća, a prenoćili u Gradskoj dvorani “Jajce”.

I pored svega navedenog, Asocijacija žena MIZ Jajce Esma sultanija te njene članice i njihove porodice je s 1667 proučenih jasina bila dio projekta “8372 Jasina za 8372 nevino stradale žrtve srebreničkog genocida”.

Jasinska dova proučena je danas iza podne-namaza u džamiji Esme sultanije

Zbog genocida u Srebrenici današnji dan obilježen je tugom i žalosti u gradu na Plivi. Građani i brojni turisti nose “cvijet Srebrenice”, a u ugostiteljskim objektima nema muzike i zabavnih sadržaja.

 

 

(Jajce Online)