Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske “Sabirni centar” nastupit će večeras, 4. jula u Jajcu na pozorišnom festivalu “37. Pozorišne/kazališne igre BiH Jajce 2018″.

Suptilnim intervencijama na drami Dušana Kovačevića, reditelj ove predstave Marko Misirača uvodi topose važne za pamćenje Banje Luke, koja je sa smjenom političkog režima doživjela historijski, ekonomski, etički, socijalni i svaki drugi potres.

Predstava je rađena po tekstu Dušana Kovačevića okupila nas je, u jesen 2017. godine, da udruženim snagama ispričamo svoju verziju ove priče. Odlučili smo da se vratimo u ne tako davnu prošlost, u Banju Luku i Krajinu 1990. godine, uoči rata u Hrvatskoj i BiH, u doba početka privatizacije i pljački velikih firmi pod maskom „stimulisanja privatnog biznisa“, i kroz ideju profesora istorije o stvaranju Gradskog muzeja narodne revolucije u želji da očuva tekovine NOB-a, lociramo kada je i kako (ponovo!) počelo i kako se razvijalo ludilo na ovim prostorima. Da se zapitamo da li je sve bio privid i koliko je taj privid trajao?”

Predstava “Sabirni centar”, autora Dušana Kovačevića i u režiji Marka Misirače, biće izvedena u 20 sati u Domu kulture Jajce.

Ulaznice za ovu predstavu kao i ostale mogu se kupiti po cijeni od 5 maraka na blagajnoj ili u prostorijama Doma kulture.

 

 

(Jajce Online)

 

 

04.07.2018. godine (srijeda)

19:00 sati – Promocija knjige PRIPOVJETKE I DRAME, Artura Šniclera

20:00 sati – Narodno pozorište Republike Srpske Banjaluka, SABIRNI CENTAR, Dušana

Kovačevića u režiji Marka Misirače