U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Jajce, sutra će konjanici, poslije podne-namaza sa musale Varošnice krenuti u pohod na Ajvatovicu, gdje će predstojećeg vikenda biti održana centralna manifestacija 507. Dani Ajvatovice.

Na putu ka Ajvaz – dedinoj stijeni  u subotu, 30. juna kroz Donji Vakuf prodefilovati će učesnici ovogodišnje ajvatovačke konjice.Tradicionalnu povorku konjanika, čuvare tradicije pohoda ka Ajvaz- dedinoj  stijeni, činit će  preko 300 konjanika iz Karaule , Zenice, Brčkog, Tuzle, Bugojna, Amšteten – Austrija, Busovače, sarajeva, Visokog – Donje Moštre, Hercegovine, Tomislavgrada / Duvna, Glamoča, Jajca, Vinca, Foče, Zvornika, Bratunca, Srebrenice, Vlasenice, Novog Travnika i – domaćina, Donjeg Vakufa i Šeherdžika.

Defilu kroz grad pridružit će se i ove godine  članovi turskih izviđača i vojnog orkestra mehter muzike.

Više od 500 godina duga je tradicija dovišta Ajvatovice kroz koju Bošnjaci iskazuju svoj vjerski, nacionalni i kulturni identitet. Vjekovni hod ka Ajvaz-dedinoj stijeni u nekoliko je navrata prekidan.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi. Prema predanjima, Ajvaz-dedo, islamski učenjak i derviš, nakon što se nastanio u Pruscu u 15. stoljeću, nakon dugotrajne suše 40 dana i noći učio je dovu za vodu, na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima, 40. noći se stijena na dovištu razdvojila te je iz nje potekla voda.

 

 

(Jajce Online/agencije)