Dok je broj dolazaka i noćenja iz godine u godinu u BiH sve veći, jer je BiH na turističkoj karti svijeta itekako prepoznata po svojim prirodnim i kulturno-historijskim ljepotama, s druge strane, naša zemlja se, kao nikad do sada, suočava sa iseljavanjem i siromaštvom.

Zajedno učimo

Tako u Uniji za održivi povratak i integracije BiH smatraju da uzlet ruralnog turizma može smanjiti trend iseljavanja bh. stanovništva. Stoga su pokrenuli projekt pod nazivom „Zajedno učinimo život boljim u BiH“, koji je finansijski potpomogla Vlada Švicarske i to u općinama Bihać, Čapljina i Lukavac, upravo s ciljem promocije individualnog seoskog turizma u lokalnim zajednicama

Njihovi volonteri su tokom identifikacije socijalno ugroženih porodica u 80 općina od 2013. do 2017. godine anketirali čak 11.000 ljudi. Prvi rezultati su, kaže predsjednica Unije Mirhunisa Zukić, više nego impresivni, jer od početnih 15 osoba koje su prihvatile izazov bavljenja seoskim turizmom taj broj je sada porastao na 80.

Namjenski rad

Sa svima njima se, napominje, namjenski radilo, od toga kako da prihvate goste do kreiranja sadržaja.

– Svako domaćinstvo smo intervjuirali, šta imaju, šta mogu ponuditi, u smislu hoće li njihovi gosti loviti ribu, kupiti sijeno, brati maline, jagode i slično. Tako već u istočnoj Bosni imamo grupu Švicarkinja koje dolaze u jedno domaćinstvo već dvije godine i borave po 15 dana. A više gostiju donosi i zaradu. Svim snagama želimo da od bh. sela napravimo švicarska sela – ističe Zukić.

Ovom projektu, kaže ona, žele se priključiti i lokalne vlasti Travnika, Ključa i Zavidovića, a dosadašnja ponuda i aktivnosti mogu se pogledati i na portalu www.bhselo.ba, koji su kreirali u Uniji.

Neophodna edukacija 

– Nije bilo nimalo jednostavno ni lagano, ali smo ljude uspjeli naučiti kako da naprave biznis plan, studiju izvodljivosti i sve drugo što je bilo neophodno. Svim osobama, nažalost, za sada ne možemo dati zeleno svjetlo, jer moraju proći neophodnu edukaciju – kaže nam Zukić.

 

 

(avaz)