U okviru manifestacije 508. Dana Ajvatovice, u Vitezu je večeras održana  promocija knjige “Zločini nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova 1992-1995”, na kojoj su učestvovali dr. hfz. Elvir Duranović, Zehrudin-ef. Hadžić, profesor, a uloga voditelja promocije pripala je Omeru-ef. Sikiri, glavnom imamu MIZ Vitez.

-Sudbina Ahmića i Jezera je slična, nažalost. Jesmo li putem memorizacije i memorijalizacije zločina prenijeli poruku i jesmo li uzeli pouku? Upitno je! Međutim, ne treba odustati govoriti i pisati, i na buduće generacije prenositi historijsku istinu o genocidu i zločinima koji su počinjeni – istakao je Hadžić.

Ova knjiga je jedinstven projekt, jer donosi sve objekte, koji su vezani za šehide pomenutog područja i trenutno nema sličnog projekta, koji se realizirao na ovaj način.

Realiziran je u saradnji Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Sarajevo te uposlenika MIZ Jajce, koji su bili glavni nosioci istraživanja.

Knjiga se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu knjige pod naslovom “Zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova 1992-1995.” autori: mr. sc. Zilha Mastalić-Košuta, mr. Alma Hajrić-Čaušević i mr. Almir Grabovica pišu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i događajima koji su rezultirali  masovnim zločinima nad Bošnjacima u Jajcu, Jezeru i Šipovu te donose spisak svih žrtava zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava na području ove tri općine.

Drugi dio knjige “Memorijalizacija zločina nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova” bavi se materijalnim i nematerijalnim oblicima memorijalizacije zločina nad Bošnjacima u Jajcu, Jezeru i Šipovu. Autori ovog dijela knjige su dr. sc. Elvir Duranović i mr. Hikmet Karčić.

Urednici knjige su: dr. sc. Dževada Šuško, mr. sc. Merisa Karović-Babić i Zehrudin-ef. Hadžić. Recenzenti su: dr. sc. Amir Karić i Amor Mašović, a lektor je dr. sc. Nermin Šušić.

 

 

 

(Jajce Online)