Sa završetkom školske godine počinje “turistička sezona u punom jeku” kada su i najviše cijene ljetovanja. Većina aranžmana je od sredine jula do sredine avgusta, zakupljeno, ali ima i onih koji čekaju takozvane “last minut ponude”. Kamatica je istraživala, ako četveročlana porodica planira da izdvoji 1.000 eura za ovogodišnje ljetovanje, što za taj novac može da dobije u Grčkoj, Turskoj i Egiptu, piše portal kamatica.

Prema mišljenju jedne turističke agencije, najbolja destinacija u odnosu cijene i kvaliteta trenutno je Turska.

– Za 1.000 eura u Grčkoj se može dobiti samo apartman bez ishrane, ali s avionskim prijevozom. Ukoliko bi četveročlana porodica išla u Grčku vlastitim prijevozom, onda se za taj novac može dobiti i hotel s tri zvjezdice, na bazi polupansiona. S druge strane Turski hoteli su poznati po specijalnim uvjetima za djecu. U većini hotela u ovoj zemlji deca do 15 godina imaju besplatan smještaj, pa se za 1.000 eura može naći i ponuda na bazi all inkluziv usluge dok se u Egiptu, za taj novac može odsjesti u hotelu s četiri zvjezdice, na bazi polupansiona – objašnjavaju u agenciji.

Grčka granica, putovanje, ljetovanje Foto: Wikipedia/PNG Tree
Iskustvo druge agencije pokazuje da izbor ljetovanja po cijeni od 1.000 eura u velikoj mjeri zavisi i od uzrasta djece. Oni procjenjuju da bi taj iznos bio dovoljan da četveročlana porodica ljetuje na Grčkim ostvarila, u apartmanskom smještaju, s autobuskim ili vlastitim prijevozom.

– Prema trenutnoj ponudi koju imamo za taj novac teško se može pronaći nešto u Turskoj, a zbog cijene avio karata, četveročlana porodica, ne može da nađe ni ljetovanje u Egiptu – kažu u ovoj agenciji.

Ovogodišnji “favorit” za ljetovanje, po preporuci ove agencije također bi bila Turska.

– Cijene za all inkluziv pakete i za hotele i rizortove od četiri i pet zvjezdica daleko su niže od bilo koje druge ljetne destinacije u Europi. Također, sama all inkluziv usluga u Turskoj obuhvata više stvari nego ista takva usluga nekim drugim destinacijama – kažu iz ove agencije.

– U Turskoj i Egiptu se traže hoteli s uslugom polupansiona i ALL inkluziv, koji imaju bogat sadržaj aktivnosti za cijelu porodicu. Svakako su u ponudi hoteli koji imaju svoje pogodnosti, kao što su to na primer, popusti do 35 procenata ili besplatan smještaj za dvoje djece do 13 godina. Možda bi putnici mogli da razmisle i o Italiji kao ljetnoj destinaciji, a ove sezone su u ponudi, hoteli s tri i četiri zvjezdice na Sardiniji i Siciliji, kod kojih je odnos cijene i kvaliteta na visokom nivou – kažu iz Viva Travel.

Sama all inkluziv usluga u Turskoj obuhvata više stvari nego ista takva usluga nekim drugim destinacijama Foto-ilustracija: Profimedia
Prilikom odabira destinacija i hotela važno je još i znati da kategorizacija hotela zavisi od zemlje do zemlje, pa tako hotel od tri zvjezdice u Turskoj, nije isto što i hotel od tri zvjezdice u Grčkoj ili Italiji. Također preporuka je da izbor destinacije diktira odabir turističke agencije, jer pojedine su specijalizirane za određene destinacije pa zbog toga nude povoljnije aranžmane u odnosu na druge.

Za “sitan trošak” u Grčkoj je potrebno izdvojiti još 600 eura, dok je u Turskoj za to potrebno znatno manje u prosjeku oko 400 eura, a za Egipat, ako se ne odlazi na poznate ture, trošak je minimalan.

Vječitu dilemu turista – First ili Last minut ponuda u agencijama objašnjavaju rečenicom “obe vrste ponuda imaju svoje prednosti”. U First minut ponudama, izbor smještaja je izuzetno veliki, a cijene su niže nego u sezoni, dok su last minut ponude najpovoljnije, ali je izbor jako mali.

 

 

(Telegraf.rs)