Ugostitelji u Neumu, vlasnici pansiona, hostela i hotela, brodova, čamaca i ostalih popratnih sadržaja, čekali su kraj ramazana da počne nova turistička sezona.

Iako pojedinci ne žele priznati te se sve više busaju u prsa brojem turista iz Francuske, Španije, Njemačke, Italije, većina neumskih turističkih radnika čeka Bosance, koji ipak, razumljivo je, čine okosnicu turizma u jedinom bh. gradu na moru.

Prvi val

I tako svake godine. Preksinoć je i zvanično otvorena turistička sezona, a reporteri „Dnevnog avaza“ posjetili su ovaj grad. Na plažama je već bilo gostiju.

Restorani, kafići i ljetni barovi su pripremljeni, smještaji zategnuti, ko je imao šta renovirati, to je već obavio. Prvi val gostiju pristiže već za vikend koji slijedi. Govori to i konobar Mario u jednoj piceriji.

– Nema još ljudi, nije se ni škola završila, a bio je i ramazan. Ovo je zagrijavanje pred najbolju sezonu – optimističan je ovaj konobar.

S pravom! Jer, prošle je godine zabilježen najveći broj noćenja u Neumu. U turističkoj zajednici ne raspolažu tačnim podacima, jer se svake godine rapidno širi broj kreveta u privatnom smještaju.

Upravo je to, kao problem, dijagnosticirao i Luka Prkačin, direktor hotela „Sunce“, u razgovoru za naš list.

– To je nekakva siva zona i dobro bi bilo na neki način da se to stavi u regularne tokove. Zato smo mi u Neumu veliki zagovornici osnivanja lokalnih turističkih zajednica, jer bismo tako mogli kontrolirati koliko turista dolazi. Onda bismo ta sredstva mi uložili u svrhu turizma, u uređenje mjesta, kulturnih ili arheoloških sadržaja kojih ima znatan broj – kaže Prkačin.

Cijene k’o cijene – sve je, što bi naš narod rekao, u pet deka s prošlom, ali i prethodnim godinama. Činjenica je da je Neum za prosječne bosanske plaće najprihvatljiviji.

Od ove sezone očekuje se mnogo.

– Sezona u Neumu vrlo je kratka. Privatni smještaji rade 45 do 60 dana, dok hoteli poput našeg rade sedam mjeseci u godini, i time možemo biti zadovoljni. Ali, ne možemo biti zadovoljni brojem radnih dana, nama je sedam mjeseci ipak malo. Nedostaju nam još dva mjeseca da bismo bili potpuno zadovoljni – dodaje Prkačin.

Kao spavaonica

Dosta su se promijenile i navike gostiju. Turisti se ne zadržavaju samo na jednom mjestu. U sedam do 15 dana, koliko imaju odmora, žele posjetiti što više destinacija. Sve to zahtijeva veću angažiranost radne snage.

– Neum je van sezone, ipak, prolazna stanica. Rekao bih spavaonica za goste koji dolaze u Dubrovnik. Spavaju u Neumu, a idu u Dubrovnik, jer Neum je spavaonica, a Dubrovnik je motiv dolaska. Tu bi trebao biti dodatni motiv za nas da im ovdje ponudimo više sadržaja. Nije više turizam soba i more. Ljudi hoće sadržaj – ističe Prkačin.

Iako ljeto još nije nastupilo, pitomo neumsko more primamilo je solidan broj gostiju. I gošće koje hvataju boju za nastavak ljeta…

Dvije pizze i dvije „kole“ 24 marke

Cijene u Neumu variraju ovisno o lokaciji objekta, kafića, restorana. Tako u jednoj piceriji koja je tik uz obalu, dvije pizze i dvije „kole“ koštaju 24 marke. Tako bi četveročlana porodica za jedan ručak morala izdvojiti 50 maraka.

 

 

(avaz)