Kako bi se našlo na listi zaštićene svjetske baštine, u historijsko gradsko područje Počitelj, mora se uvesti urbanistički red propisan strogim međunarodnim kriterijima, koji uključuje uklanjanje svih ilegalno sagrađenih konstrukcija i objekata.

Pravila za ispuniti Prema Regulacionom planu historijskog gradskog područja Počitelj, koji su vlasti u BiH usvojile u oktobru 2017., mjerodavne vlasti moraju stati na kraj, kako piše, “samoinicijativnom ugrađivanju neprimjerenih elementa, kao što su različite nadstrešnice, kiosci, metalna tipska vrata i ograde, pocinčani oluci, nove rešetke, eslinger roletne, drveni kapci – škure ili grilje, klima uređaji, satelitske antene… jer svi oni mijenjaju i ugrožavaju izvorne vrijednosti zaštićenog lokaliteta”, piše Večernji list.

U budućnosti će stolovi, suncobrani u ugostiteljskim i turističkim objektima, izgledati potpuno jednako.

U tom planu piše kako suncobran mora biti izrađen od jednobojnog zaštitnog platna, odnosno sličnoga prikladnog prirodnog materijala.

Suncobrani ispred istog ugostiteljskog objekta moraju biti jednake boje, a zaštitno platno suncobrana mora biti bijele, krem, svjetlosive te sličnih neupadljivih boja. Reklamna poruka proizvoda ili ime ugostiteljskog objekta može se postaviti na preklopu suncobrana.

Postavljen i otvoren suncobran, tenda i nadstrešnica smiju natkrivati samo tlocrtnu površinu odobrene terase. Svi elementi pomoćnog mobilijara moraju biti vizualno i estetski usklađeni.

Planom je predviđeno uklanjanje kioska, koji izravno stoje na ulazima u objekte i pješačke ulaze u stari grad. Kiosci ne smiju zaklanjati i smanjivati vidljivost pješacima i drugim učesnicima u prometu te moraju biti usmjereni prema pravcima kretanja pješaka.

Objekt bojom mora biti usklađen s bojom okolnih objekata ili ambijenta. Ne smije biti žarkih boja i tamnih tonova, kao što su crvena, ljubičasta, ružičasta, kao ni tonova izvedenih iz ovih navedenih.

Stvari za turiste Također, jasno je definiran i izgled i pozicija klupa za odmor unutar starog grada Počitelja.

U planu piše kako “klupe moraju biti jasno pozicionirane k prostoru prolaza pješaka i moraju biti postavljene da u vizualno-tehničkom smislu budu sastavni dio prostora unutar kojeg se postavljaju.

Konstrukcija se radi od vrućega cinčanog čelika standardno praškasto bojenog u antracit 7016 ili crnu boju ili nehrđajućega čelika – inoxa”.

Planom je predviđena zabrana podizanja reklamnih tijela, oglasa i oznaka koje narušavaju vizure i zaklanjaju urbani pejzaž. Predviđena je i izgradnja nove prometnice, kao i parking površina.

Prema planu nove saobraćajnice na Počitelj Brdu, projektirana je i nova parking površina sa 123 parking mjesta za osobne automobile i sedam za autobuse te za sve posjetioce koji odluče s gornje strane pristupiti ovoj historijskoj jezgri.

Poslije rata izgrađeni objekti od betona moraju se ukloniti iz stare jezgre grada jer su doveli do degradiranja starih autentičnih struktura samog historijskog gradskog područja.