Večeras s početkom u 19:30 sati u Domu kulture Jajce upriličena je promocija knjige u pet tomova “Bosanske vakufname” koja su objavljene u saradnji vakufskih direkcija iz Sarajeva i Ankare iz Turske.

Predstavljena je kao raritetno izdanje koje može pomoći istraživačima i naučnicima koji se žele baviti historijom Bosne i Hercegovine i njenih gradova te rasvijetliti mnoge činjenice iz ove oblasti.

Izdanje na jednom mjestu sadrži, uz odgovarajuća objašnjenja, stotine vakufnama koje se najvećim dijelom odnose na gradove u Bosni, među njima i sarajevsku Gazi Husrev-begovu vakufnamu, te vakufnamu Mehmed-paše Sokolovića o uvakufljenju ćuprije na Drini u Višegradu.

Vakufname govore i o urbanizaciji, pa je knjiga prvorazredno štivo za naučnike, a neki od vakufa, bilo po arhitektonskoj ili nekoj drugoj vrijednosti, svjedoče i o prefinjenom ukusu predaka, rečeno je tokom promocije.

Knjiga je svojevrsno svjedočanstvo i o historijskim prilikama u kojima su vakufname nastajale, o uspostavljenim vakufima i mnogim dobrotvorima.

Zahtjevan posao sakupljanja i prijevoda građe pohranjene dijelom u Bosni i Hercegovini, a dijelom u Turskoj, omogućen je suradnjom s Odjelom arhiva Vakufske direkcije iz Ankare. Turska strana je, osim uvida u arhivsku građu u toj zemlji, cjelokupno finansijski omogućila da knjiga ugleda svjetlost dana.

Na promociji je također, najavljen nastavak projekta, u saradnji dviju vakufskih direkcija, o vakufima koji nisu “pokriveni” vakufnamama.

Cilj projekta je registar vakufa u Bosni i Hercegovini iz osmanskog perioda, rekao je tokom promocije direktor Vakufske direkcije u Sarajevu hfz. dr. Senaid Zajimović, a jedan od ciljeva turske direkcije bio je predočiti kulturno bogatstvo na Balkanu.

Direktor Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu dr. Adnan Kadrić ukazao je na mnoga imena prevoditelja starih vakufnama, koji su to činili prije i poslije 1950. godine te dali važne podatke o vakufima.

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu mr. Osman Lavić naglasio je da Bosna i Hercegovina nije dosad imala objavljene vakufname njenih gradova na jednom mjestu.

-Vama Jajčanima želim da prenesem da Jajce sada s ovim pronađenim vakufnamama ukupno ima šesnaest vakufnama, kazao je također Lavić.

 

 

(Jajce Online)