Prvi put na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Jajcu obilježen je “Dan šehida” – drugi dan Ramazanskog bajrama. Tom prilikom proučena je dova te položeno cvijeće, a obilježavanju su prisustvovali članovi porodica šehida: roditelji, jetimi, braća, sestre…

Nažalost još uvijek nemamo razvijenu kulturu sjećanja i kolektivnu svijest, jer smo očekivali prisustvo većeg broja Bošnjaka i prisustvo predstavnika Bošnjaka. Šehidi nisu “dali” svoje živote samo za vjeru i Islamsku zajednicu, nego i za državu Bosnu i Hercegovinu.

Da nije bilo šehida danas mnogi ne bi mogli obnašati izvršnu i zakonodavnu vlast! Ne bi bilo ni države BiH, ni Islamske zajednice, ni muslimana, ni Bošnjaka, ni…

Naravno, neki će reći: Mi dajemo podršku na drugi način. Taman, hvala im! Ali treba da znaju da postoji red, prioritet, datum, dan, vrijeme, sjećanje, obilježavanje! Nemojte dijeliti “naknadnu pamet”! Siti smo mi toga!

Naravno, zasluga pripada i gazijama-borcima ARBiH, iako su malo zaboravljeni, nejedinstveni i konfuzni, oni zaslužuju svaki respekt.

Bez obzira na naše stanje, molimo dragog Boga da nam podari šefaat-zauzimanje šehida na Sudnjemu danu, a njihovim članovima porodica strpljenje i nagradu za isto! Amin, navodi se na Fb stranici Medžlis Islamske zajednice Jajce.

 

Na ploči 328 imena

Centralno šehidsko spomen-obilježje ubijenim civilima i poginulim borcima Jajca svečano je otvoreno 1. decembra prošle godine u haremu džamije Esme sultanije.

Spomen-obilježje, s naglašenom arhitektonskom simbolikom, čija vrijednost prelazi preko 150.000 maraka izradila je firma Mer-Kunić, a na njemu je uklesano 328 imena svih ubijenih i poginulih koji su rođeni u jajačkom kraju.

Sredstva za izgradnju većim djelom su prikupljena donacijama pojedinaca iz cijele BiH, a dio novca osiguran je putem javnih poziva federalnih ministarstava i javnih poduzeća. Na ploči se nalazi 328 imena šehida koji su dali svoj život za nasu današnju slobodu.

Ovo je jedan od najvažnijih projekata Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Jajce.

-Naša Organizacija je od 1999. godine aktivno radila da se pronađe lokacija za spomen-obilježje koje će nas podsjećati na naše sinove koje ne smijemo zaboraviti- rekao je Fuad Cerić, predsjednik Organizacije na otvaranju, koji nas je napustio nakon par mjeseci od kratke i teške bolesti.

Svečanost u Jajcu uveličao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

(MIZ Jajce/Jajce Online)