Statistika je pokazala da arapske turiste BiH zanima isključivo tokom ljetna tri mjeseca, kada su temperature u njihovim državama izrazito visoke. Tokom juna, jula i avgusta, arapski turisti su najbrojniji u BiH, a osobito u Sarajevu, no tokom ostalih devet mjeseci dominiraju turisti iz okolnih država i Zapadne Evrope.

Tako je u periodu januar-april ove godine u našu zemlju pristiglo 40.779 turista iz Hrvatske, što je povećanje za 19,8 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Turisti iz ove zemlje prosječno su se u BiH zadržavali 2,7 dana.

Iz Srbije je za četiri mjeseca ove godine pristiglo 28.213 turista, a što predstavlja povećanje od 27,3 posto u odnosu na isti period 2017. godine, a njihov prosječan broj noćenja bio je 2,3 po dolasku.

Ovako snažan porast turista iz susjednih država u zimskim mjesecima, rezultat je velikih ulaganja u turističku infarstrukturu najvažnijih zimskih centara u BiH – na Bjelašnici i Jahorini – zahvaljujući kojim skijaška sezona traje punih pet mjeseci.

Za razvoj turističke privrede BiH iznimno je važan ujednačen broj turističkih dolazaka tokom cijele godine, a statistički podaci svjedoče da se BiH ubrzano približava tom cilju.

Veliki turistički potecijal BiH krije se baš u  kombinaciji različitih vrsta turističkih ponuda: od vjerskog, sportko-rekreacionog, do zdravstveno-banjskog i ladanjskog turizma.

 

 

(S.B.)