Senzori za kontinuirano praćenje šećera u krvi umnogome bi olakšali život dijabetičarima u našoj zemlji, ali i smanjili troškove kod kupovine trakica za mjerenje šuka. Međutim, takvi aparati se mogu očekivati na našem tržištu tek krajem naredne godine.

Vlada FBiH je razmatrala inicijativu za nabavku senzora i njegovo finansiranje iz kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja. Kontaktiran je zastupnik proizvođača pri čemu je rečeno kako se senzor najprije mora upisati u Registar medicinskih sredstava za tržište BiH, a što će proizvođač pokrenuti polovinom naredne godine. Nakon provedene procedure se mogu očekivati senzori i na našem tržištu.

Jedna trakica za mjerenje šećera košta 0,70 feninga

– Najmanje šest puta dnevno dijabetičar mora da se ubode u prste kako bi izmjerio vrijednosti šuka. Ide to prije doručka, dva sata poslije doručka i tako redom… A senzori su toliko jednostavni. Plasira se jedan magnetić na ruku i samo se pređe aparatićem preko njega i odmah se dijabetičaru očita trenutna vrijednost šuka, koliko još kalorija može da unese. To bi olakšalo život ne samo dijabetičarima nego i porodici bi finansijski olakšalo. Jer, jedna trakica košta 0,70 feninga i to najjeftinija, plus iglica – govori nam Amra Azabagić, generalni sekretar Udruženja dijabetičara Plavi krug iz Tuzle koja je po profesiji medicinska sestra.

Dodaje kako bi senzori naročito pomogli mališanima koji boluju od šećerne bolesti.

– Na djecu smo svi osjetljivi. Velika je potražnja za tim senzorima i mi smo upućivali inicijative nadležnima za nabavku, ali ništa. Gluhi su na to, a ljudi se bore kako znaju i umiju. Mi u udruženju imamo više od 4.000 članova. Jedan takav aparat košta 200 KM i vi ste, što kaže naš narod, rahat. A ovako svaki mjesec računajte šest trakica na dan i tako puta 30 dana. U Tuzli se dobije besplatno 20 trakica za šećer i na to imaju pravo djeca i penzioneri ovisni o insulinu. Oni sa šećernom bolesti tipa dva nemaju prava – kazala nam je Azabagić.

Inače, u Sarajevskom kantonu oboljeli od dijabetesa tipa jedan (insulinski ovisnici) imaju pravo na besplatnih 50 trakica svakih 50 dana.

Bezbolni mjerač šećera u krvi

Kada je riječ o senzorima za kontinuirano praćenje šećera u krvi, u većini evropskih zemalja zdravstveno osiguranje pokriva takav uređaj dijabetičarima. Riječ je o bezbolnom mjeraču šećera u krvi koji radi na principu senzora, detektirajući i signalizirajući previsoke ili preniske vrijednosti šećera u krvi.

Njime se izbjegava bockanje iglom, ali i omogućava kontinuirana kontrola nivoa šećera u krvi i tokom noći.

 

 

(Faktor.ba)