Trinaestogodišnja djevojčica Hana Omić iz Jezera, koja se zamalo ugušila u jezeru Đol, isključena je s aparata za mehaničku ventilaciju i trenutno je smještena u Kliniku za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banja Luci, piše Dnevni avaz.

-Veoma smo zadovoljni njenim zdravstvenim stanjem. Nakon što je primljena u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške organe, premještena je na drugi odjel. Što je najvažnije probudila se iz kome, još uvijek ne reagira dovoljno na okolinu, a normaliziran je rad srca i pluća što je najvažnije – govori nam jedan od članova porodice mlade atletičarke iz Jezera.

Ova učenica sedmog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić” potonula je u jezeru Đol dok je s godinu dan starijom rodicom učila plivati, nakon čega ju je iz vode izvukao izletnik.

U Univerzitetski klinički centar dovezena u četvrtak, 31. maja sanitetskim vozilom Doma zdravlja Mrkonjić Grad, odmah hospitalizirana u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a.

Djevojčica je primljena zbog poremećaja stanja svijesti te otkazivanja svih vitalnih organa i organskih sistema. U zbrinjavanju mlade pacijentkinje pomogao je eminentni stručnjak Vojka Gorjup, specijalista internista – intenzivista, direktor ECMO centra za Sloveniju.

Majka Nermina Omić izrazila je posebnu zahvalnost načelnici općine Jezero Snežani Ružičić koja je, uz pomoć Vlade Džajića, direktora UKC-a RS, angažirala ovu prestižnu doktoricu.

 

 

(avaz)