Paris-Saint Germain je preživio. Bar za sada. UEFA neće suspendovati bogati francuski klub, koji će u naredne dvije sedmice morati prodati igrače u vrijednosti 60 miliona eura kako bi zadovoljio pravilo financijskog fair-playa i izbjegao kaznu Evropske fudbalske federacije. 

Sveci će biti pod posebnom pažnjom zbog rekordnih transfera u kojima su prošlog ljeta dovedeni Neymar i Kylian Mbappe, za 222 miliona, odnosno 180 miliona eura odštete.

UEFA je prošle godine otvorila istragu zbog pomenuta dva transfera, piše Index.

– Finansijski utjecaj transfera provedenih u ljeto 2017. godine, uključujući i sljedeći prijelazni rok te zadovoljavanje načela nezaduživanja za narednu finansijsku godinu, ostat će pod posebnom pažnjom i istragom u predstojećim sedmicama – piše u saopćenju UEFA-e.

UEFA je službeno zatvorila istragu, zaključivši da se neravnoteža između onoga što je klub potrošio i onoga što je zaradio, može svesti pod zajednički naziv “prihvatljivog odstupanja” za protekle tri finansijske godine.

No, da bi zadržali tu ravnotežu u tekućoj financijskoj godini, koja završava 30. juna, vlasnici PSG-a će morati zaraditi 60 miliona eura od prodaje igrača.

Za razliku od PSG-a, Olimpique Marseille nije uspio izbjeći kaznu te će morati platiti 100.000 eura zbog blažeg kršenja pravila o uravnoteženom bilanu, a Galatasaray i Maccabi Tel Aviv će morati “u nagodbu” kako bi zadovoljili uvjete financijskog fair-playa.

 

 

(Faktor.ba)