Udruga/udruženje penzionera/umirovljenika općine Jajce pripremaju jedan interesantan koncert sa horom iz Amerike – Village Harmony koji bi se trebao održati 4.jula u našem gradu.

Tokom jučerašnje posjete koordinator projekta Semira Merdžanić posjetila je Udrugu/udruženje gdje se sastala s predsjednicom Hedvigom Kajić i njenim saradnicima, a nakon toga upriličen je i susret sa Mijatom Sarafom, direktorom JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, koji se uključio u sami organizaciju koncerta.

U znak zahvalnosti za saradnju tokom sastanka sa načelnikom Edinom Hozanom uručena je Monografije Vokalnog ansambla Bugojno. Načelnik Hozan srdačno je ugostio i s radošću podržao koncert Village Harmony u kraljevskom gradu Jajce.

Village Harmony je horska asocijacija koja već skoro 30 godina djeluje u Vermontu, Sjedinjene Američke Države. Posebnost ovog udruženja su česti internacionalni horski kampovi, koji su se do sada održavali širom svijeta – od Južne Afrike, Evrope do Velike Britanije i SAD-a. Ovo je njihov treći horski kamp u Bosni i Hercegovini, a dvosedmični boravak i intenzivne horske probe će biti krunisane koncertima u Sanskom Mostu, Bugojnu, Konjicu i Sarajevu.

Posebnost hora Village Harmony je svakako njihov repertoar: tradicionalna bosanska pjesma- sevdalinka ( s instrumentalnom pratnjom ili u a cappella aranžmanima), islamske duhovne pjesme – ilahije te napjevi iz seoske tradicije BiH. Riječ je o projektu u okviru kojeg su repertoar za koncert gosti iz Amerike pripremali sa horskim dirigentima i muzičarima iz BiH – Samirom Merdžanić, Almom Karić, Almom Karabeg, Zoranom Guja, Lejlom Čaušević i Vahidinom Omanovićem.

S obzirom na to da su svi članovi ovog hora Amerikanci, i da im je maternji jezik engleski, tim više očarava izbor njihovog koncertnog repertoara. Voditeljice projekta Village Harmony, Mary Cay Brass i Suzannah Park , su zadužene za dio repertoara u kojem će nam se ovaj hor predstaviti s tradicionalnom američkom muzikom, duhovnom muzikom Afro-Amerikanaca te pjesmama iz Južne Afrike.

 

 

(Jajce Online)