Zeničanin Zoran Vuković i njegova supruga Abiba još iščekuju epilog nesvakidašnjeg slučaja koji se desio 26. septembra prošle godine na magistralnom putu M-5, u mjestu Mile kod Jajca.

Mobilni policijski radar tada je vozilu čiji je vlasnik Abiba Vuković očitao dvije različite brzine u isto vrijeme i na istom mjestu, za šta je vozač, zbog počinjenog prekršaja, na adresu najprije dobio kaznu od 50, a nedugo zatim i od 400 KM!

Obavijesti iz MUP-a SBK iz novembra i decembra s različitim novčanim iznosima kazne

Kazneni bodovi

Abiba se obratila redakciji „Dnevnog avaza“ kako bi ukazala na ovaj, kako je navela, do sada nezabilježen slučaj u BiH. Najavila je da će pravdu potražiti na sudu.

Vukovići su najprije 3. novembra 2017. na adresu dobili obavijest MUP-a SBK o počinjenom prekršaju gdje se navodi da je brzina kretanja vozila bila 66 kilometara na sat, odnosno 16 više od dozvoljenog, za šta je propisana kazna od 50 KM. Nakon toga, 20. decembra stigla im je nova obavijest da je radar očitao brzinu od 83 kilometara na sat i da se vozač kažnjava sa 400 KM, dva mjeseca bez vozačke i dva kaznena boda.

– Nakon prve obavijesti, čekali smo prekršajni nalog s uplatnicama da platimo kaznu 50 KM s kojom se i slažemo, jer odgovorno tvrdim da moj muž nije ni vozio brže. Ali, dok smo to čekali, dolazi druga obavijest s izmijenjenim podacima i s kojom se mi apsolutno ne slažemo. Za nas je to apsurdno i potpuno neprihvatljivo – kaže Abiba Vuković.

Vuković: Čekali nalogVuković: Čekali nalog

Dodatni troškovi

Uputila je žalbu MUP-u SBK i zatražila sudsko odlučivanje u ovom slučaju, ali do danas nije dobila nikakav odgovor. Na kraju je morala platiti kaznu iz druge obavijesti.

– Kada sam u maju otišla da registriram automobil, rečeno mi je da u registru novčanih kazni stoji dug od 423,60 KM. Dakle, uz kaznu od 400 KM tu su i dodatni troškovi. U tom trenutku nisam imala drugog rješenja i sve sam morala platiti. Želim da mi vrate novac, jer nije počinjen toliki prekršaj, a pravdu ću svakako potražiti na sudu – kaže Vuković.

Bez odgovora iz policije

Iz MUP-a SBK zatražili smo objašnjenje ovog slučaja, odnosno kako je moguće da radar očita dvije brzine istom vozilu u isto vrijeme i na istom mjestu. No, odgovor još nismo dobili.

 

 

(avaz/foto:ilustracija)