Mnogi kažu da nigdje nema tako plavog mora i bijelog pijeska kao na Maldivima.

Najljepše plaže na svijetu, luksuzni resorti i pregršt morskih aktivnosti razlozi su zbog kojih se otočna država u Indijskom okeanu nalazi na popisu destinacija iz snova mnogih putoholičara. Maldivi broje više od hiljadu otoka, a čak 80 njih podređeno je isključivo hedonističkom uživanju turista.

Zabluda je da se na Maldive ide samo početkom ili krajem godine jer, bez obzira na sezonu monsuna, u tom se raju na Zemlji može uživati tokom svih 365 dana. Za vrijeme jula i augusta cijene smještaja osjetno padaju pa ako nemate love na bacanje, a htjeli biste jednom u životu vidjeti tirkizni raj, “mokro” razdoblje u tome vas ne mora spriječiti. Za vrijeme kišne sezone temperature se ne spuštaju ispod 25 °C, a nije neuobičajeno da cijelu sedmicu bude sunčano uz samo poneki jači pljusak ili naoblaku.

Uostalom, niko ne garantuje da nećete na sunčanom Hvaru “zakačiti” razdoblje kiše i južine, a smještaj ćete možda platiti i više nego na Maldivima izvan sezone.

Odlučite li se za hotel koji ima wellness, kako piše Punkufer.hr, uvijek možete otići na masažu ili se prepustiti spa-užicima. Cijene se kreću već od 900 KM za pet dana polupansiona za dvije osobe, a ima i onih cijena preko vrtoglavih 13 hiljada KM za pet noćenja.

Cijena za dvoje za 12 noćenja u hotelu Pearl Sands of Maldives sa četiri zvjezdice tokom jula koštat će vas blizu 3.000 KM, a naprimjer za jednake uslove u nekom hotelu na Hvaru možete potrošiti i do 8.500 KM.

All inclusive na Maldivima u velikom broju slučajeva isplativija je opcija s kojom se ne morate brinuti što vas čeka, jer na nekim otocima cijene pića i hrane mogu biti uistinu velike. Za sedam all inclusive noćenja u brojnim resortima za dvoje može se pronaći smještaj za 3.000 KM, što se i dalje čini povoljnije, kako piše Punkufer,hr, od onog na traženim lokacijama hrvatske obale.