Bio je posljednji kralj Bosne i posljednji despot Srbije. Stjepan Tomašević bio je sin kralja Stjepana Tomaša iz njegovog prvog braka.

Priznao je vrhovnu vlast Ugarske i 9. lipnja 1462. godine otkazao sultanu poslušnost. To je bio poguban čin za kralja. Na početku 1463. godine obratio se opet Mlecima upozoravajući ih da Osmanlije namjeravaju tog ljeta zauzeti svu Bosnu i Hercegovinu, a da će nakon toga zaprijetiti i mletačkim posjedima u Dalmaciji. Međutim, pomoć ne stiže niotkuda.

Bosanska kraljevina je imala važan položaj jer je štitila Ugarsku s juga, a zauzimanjem Bosne od strana Turaka dovelo je do pohoda na Bosnu od strane Matije Korvina. Matija Korvin je provalio s velikom vojskom u sjeverni dio Bosne i osvojio utvrde: Jajce, Srebrenik, Teočak, Vrbaski grad, Vinac, Ključ i Zvornik. Nakon ovih osvajanja u rujnu 1463. godine osnovane su Jajačka banovina i Srebrenička banovina, isto tako s juga su djelovali odredi Vlatka Kosače, koji su osvojili Ramu i području Konjica i Jablanice. U sastavu Osmanskog carstva ostala je samo istočna i dio središnje Bosne. Ali i ovi djelovi su postupno osvajani kao što je i Jajce 1528. godine.

Iza Stjepana Tomaševića ostala je udovica, tada šesnaestogodišnja kraljica Mara, kći srpskog despota Lazara Brankovića, te njihovo dvoje djece.

Tomašević je bio jedini kralj Bosne okrunjen krunom iz Vatikana, a njegovi posmrtni ostaci pohranjeni su unutar franjevačkog samostana u Jajcu.

 

 

(agencije/vijesti.ba)