Hrvatska je brzorastuća turistička zemlja u Europi i za to postoje dobri razlozi. Hrvatska ima dužu obalu od Portugala i Francuske zajedno i više otoka od Maldiva, konstatira ugledni Bloomberg u rubrici luksuznih putovanja naslovom “Zaboravite Hrvatsku: Zašto treba posjetiti pravi Balkan”.

Rastuće brojke u zemlji u kojoj broj turista četiri puta nadmašuje broj stanovnika bude kontroverzije, smatra autor, koji posebno apostrofira gužve u Dubrovniku.

Ističe i činjenicu da je taj grad, poput Venecije i Barcelone, prisiljen razmatrati restriktivne turističke mjere. Ispod radara istodobno, piše u članku, prolazi pet manje razvikanih destinacija, koje ove godine treba uzeti u obzir za ljetovanje.

Na prvom mjestu je Bled, “idealan za porodice”, a slijede Nacionalni park Durmitor u Crnoj Gori, albanska planina Prokletije, Mostar u BiH te Sofija u Bugarskoj.

Kada je riječ o Mostaru, ističe se da je ovaj grad bio skoro potpuno uništen tokom užasnog rata. Neizostavno se preporučuje posjeta monumentu Starom mostu.

 

 

(radiosarajevo.ba)