Ramazanski post je obaveza svakog muslimana, u toplim danima sam po sebi je veliko psihičko i fizičko iskušenje. Za siromašne još teže, jer teško mogu da priušte kvalitetan obrok kojim će prekinuti cjelodnevno suzdržavanje od hrane i vode.

Kako bi im ramazan bar malo lakše prošao, potrudile su se vrijedne članice Udruženja-udruge penzionera-umirovljenika Jajce koje su posjetile Narodnu kuhinju i tom prilikom donirali slatke poslastice za iftar.

-Kolače smo namjenski izlagali na jajačkom sajmu „Step“, a jedan dio smo donirali merhametovoj Javnoj kuhinji. U ovoj akciji aktivno su učestvovale sve članice našeg udruženja koje su napravile raznovrsne kolače – kazuje Hedviga Kajić, predsjednica udruženja.

Veliki broj humanitarnih akcija realizovali u proteklom period.

-Nadam se da smo svim korisnicama obogatili ramazansku trpezu makar na jedan dan. S velikim zadovoljstvom mogu najaviti sličnu aktivnost koju ćemo realizovati i u staračkom domu u Jajcu, tako ćemo nastaviti našu dosadašnju praksu pogotovo kad su u pitanju vjerski praznici – istakala je Hedviga.

Veliki broj korisnika

Za 92 korisnika Narodne kuhinje te gotovo isto toliko porodica topli obrok, koji svakim danom osim nedjelje, podignu u prostorijama „Merhameta”, jedini je garant preživljavanja najsiromašnijih stanovnika Jajca.

Jedinstvena organizacija

Udruženje -udruga penzionera-umirovljenika Općine Jajce formirano je 2009. godine ujedinjenjem Udruženja penzionera i Udruge umirovljenika Općine Jajce u jedinstvenu organizaciju s motom „Zajedno smo jači“ čime su postali prvo jedinstveno udruženje -udruga na području Federacije BiH koje broji više od 2.500 članova.

 

(avaz)