Jajačka dijaspora se neprestano uvećava, ali nemali je broj onih koji pomažu svome zavičaju.

Jedan od takvih je i Zijad Zjajo (50), iz jajačkog naselja Volijak, koji s porodicom, već dugo živi i radi u norveškom gradu Oslu.

-Prije rata sam trenirao rukomet i u to vrijeme sam upoznao Rešada Agića i druge legenda rukometa u našem gradu s kojima i danas imam dobre prijateljske odnose – kazuje Zjajo

Zijad je organizirao humanitarnu akciju s rukometnim klubovima iz Norveške, kako kaže prije svega za svoj grad pa i sportski kolektiv.

-Dobili pismo i slike od kluba RK „Jajce“ na engleskom jeziku koje smo proslijedili norveškim klubovima. Ubrzo je stigao od njih pozitivan odgovor te smo otišli po sportsku opremu. U svemu tome mi je pomogao moj bađe Almir Ljaljić iz Skoplja koji je rukometni trener – istakao je on.

U akciji su prikupljeni 180 dresova, 20 sportskih torbi, 28 dukserica, 30 majica, te 20 kompleta dresova i dukserica za golmane.

-Pošto sam i član kluba RVI u Jajcu jer sam ranjen 1992. godine i njima sam poslao 20 dresova da imaju za Sportske igre koje će se održati u Varešu. Pozvan sam i ja da budem jedan od učesnika i rado ću se njihovom pozivu – rekao je Zjajo.

Jajčani koji žive u Švedskoj pokrenuli su akciju pod nazivom „Kupi kartu za rukomet u Jajcu”.

-Kada sam saznao da je moj prijatelj Mensur Alkić postao predsjednikom RK Jajce. Uz razgovor s njim uplatio sam godišnju kartu za moju porodicu i prijatelje iz Osla, ali svaki novac dođe i potroši se, zato sam organizirao akciju u prikupljanju opreme – naveo je Zijad Zjajo.

Ovaj Jajčanin proteklih godina bio je organizator brojnih koncerata, sportskih manifestacija te humanih akcija za grad Jajce i za sve građane u našoj zemlji.

 

 

(avaz)